ЈАВУКА сорте илињача, крај викендице Небојше Антића у Буковчу, код Јагодине, не само што је стара 139 година и што још увек рађа, већ је, међусобном женидбом и удајом, ородила породице купца и продавца. Земљиште од хектара и 20 ари од Христине Стаматовић 1937. године купио је његов прадеда Александар. Небојшина мајка Милица (91) последња је која је наставила ту традицију удајом за сада покојног, Раденка, из купчеве фамилије.

- Мајка и ја смо бринули о баки Христини све док није преминула 1996. године у 96. години. Сваке године сам јој помагао да се попне до јабуке. "Сине, упамти, ову јабуку засадио је мој свекар 1880. године, када је почела да се гради пруга Београд - Ниш испод плаца, и 20 година пре него што сам се ја родила - рекла ми је тек када је напунила 90 година - каже Небојша, за "Новости".

Када је то сазнао, са сином Здравком решио је да "оживи" јабуку. Очистили су багремар, испитивањем тла на београдском институту сазнали су да му недостаје фосфор, па су га нађубрили и довели градску воду. Пре 10 година, јабука је поново родила. Ова аутохтона сорта, рађа сваке друге године, плод јој је веома сладак и сочан. Небојша се радује што ће да роди на Светог Илију и што ће, када је буде однео у Београд, сестру Биљану сетити на заједничко детињство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Балканско дрво најлепше плаче


- Њено стабло се регенерише. Део трули, а јавља се нови. Значи, она наставља живот. Кроз њу не живим само ја, већ и духови мојих предака. Прадеде Александра и његовог оца, мог чукундеде Никодија, који је живео у време краља Милана Обреновића, и који је погинуо 17. јула 1876. године на бугарској граници, када је Александар имао само годину и по дана. Зато ћу се трудити да јабука живи што дуже - казао је Небојша за наш лист.

Он је направио степенице до стабла и платформу на којој ће поставити столове и клупе и портрет краља Милана. На капији ће окачити фотографију првог воза. "Па, ко воли, нек' изволи да бесплатно обиђе моју знаменитост", поручује Небојша.

СТОЛЕТНА Стабло у Буковчу преживело два рата

ДУГОВЕЧНОСТ

- АУТОХТОНЕ сорте које су се некада калемиле на такозваним сејанцима, веома су дуговечне и бујне, а њихова старост види се по дебљини стабла. Мој колега, професор Пољопривредног факултета у Београду Саша Матијашевић, у Ратару, крај Тополе, има будимку, стару 90 година - рекла нам је инжењер воћарства и виноградарства Пољопривредне станице у Јагодини Весна Васић.


ЗНАМЕНИТИ ПРЕЦИ

ХРИСТИНИН син Раца 1941. године учествовао је у првој диверзији у Поморављу, када је запаљено неколико авиона и камиона на јагодинском аеродрому, што је био почетак сукоба са Немцима. Христина је била знаменита жена. Била је председница АФЖ у Јагодини и учествовала је у формирању радних бригада, које су градиле Нови Београд.

- Бако, сачува ли ти твоје девојке, давно сам је питао. "Ма, једна ми побеже. И то са хармоникашем", одговорила ми је - каже Небојша, и додаје да је она поклонила земљиште за један јагодински вртић.