СТЕРИЈИ ФАЛЕ ГЛУМЦИ: Проблеми због забране запошљавања у јавном сектору

Ј. Ј. Баљак

четвртак, 11. 04. 2019. у 17:20

СТЕРИЈИ ФАЛЕ ГЛУМЦИ: Проблеми због забране запошљавања у јавном сектору

Фото Ј. Ј. Б. Марина Лазаревић (лево) у представи "Наши"

Вршчани на озбиљним кадровским мукама. Годину дана траже одобрење да прошире ансамбл. И директорка као "појачање"

НИ скоро годину дана од првог дописа упућеног Министарству културе, НП "Стерија" из Вршца није добио одговор на захтев да им се одобри запошљавање нових глумаца. У међувремену су са осморо спали на само седморо стално запослених драмских уметника, јер је бард вршачког глумишта Драган Џанкић због болести отишао у превремену пензију, а прексиноћ је и преминуо. Уз то, још неколико других кадрова ускоро завршава радни век, а не могу да им нађу замену због забране запошљавања у јавном сектору.

Прочитајте још: Тајна тренутно најмистериозније монодраме на београдским сценама (ВИДЕО)

Локална самоуправа, из чијег се буџета финансира рад ове установе, дала им је одобрење да после 10 година "освеже" ансамбл младим кадровима, с обзиром на то да располажу са пет женских и само два мушка глумца - сви старији од 40 година. Али, без дозволе министарства не могу ништа да предузму.

- Са оваквом расподелом тешко је успоставити икакав, а камоли квалитетан репертоар. Сви глумци морају да играју у свим представама, што је за њих веома напорно. Често тај број није ни довољан, па смо сада принуђени да представе радимо у копродукцијама са другим позориштима - истиче глумица Марина Лазаревић, в. д. директора НП "Стерија", која је и сама играла у првој овогодишњој премијери "Наши".

Прочитајте још: "НЕЧИСТА КРВ" ПОНОВО НА СЦЕНИ: Трагичан живот уместо смрти

Ову представу у режији Ирфана Менсура урадили су у сарадњи са глумцима Професионалне сцене на румунском језику, која ради при овом позоришту, док су другу премијеру "Наши преци, једите са нама" извели са "Пулс театром" из Лазаревца.

- Немамо своје глумце, а ни новца да ангажујемо друге по уговору. Зато молим министарство да нам изађе у сусрет, јер је тренутна ситуација неиздржива - вапи Лазаревићева, која им сваког месеца упорно шаље исти захтев.

Вапи позориште и за мајсторима. Ових дана столар је отишао у пензију, а за два месеца то ће учинити и бравар. Полако остају без радне снаге, а имају велике амбиције. Кажу, без новог запошљавања ни најављена реконструкција велике позоришне сале, за шта су добили више од 10 милиона динара, неће имати прави ефекат.

ПОЗАЈМЉУЈУ КОСТИМЕ

ПРОБЛЕМА имају и са позоришним фундусом. Пре две године бацили су пун камион старе гардеробе, која се вукла још од педесетих година прошлог века. Са новим представама полако су почели да га попуњавају, мада и даље позајмљују костиме од Атељеа 212 и Народног позоришта у Београду.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације