Најмање незапослених Чачана у овом веку

В. ИЛИЋ

11. 04. 2019. у 08:15

Најмање незапослених Чачана у овом веку

Немачком послодавцу ће бити потребно и до 1.000 радника Фото В. Илић

Најновији статистички подаци чачанске филијале Националне службе за запошљавање. За Сајам који се одржава 17. априла пријављено 30 послодаваца

ФИЛИЈАЛА Националне службе за запошљавање (НСЗ) у граду на Морави је 31. марта у евиденцији имала 7.291 човека и то је најмањи број незапослених Чачана у овом веку. Најтраженија занимања су дипломирани инжењер машинства, дипломирани инжењер елетротехнике, мастер професор математике, дипломирани фармацеут, електротехничар, оператер на ЦНЦ машинама, ауто-

-механичар, кувар... а тражени су и возачи, конобари, продавци, те радници електро, металске, машинске и графичке струке.

Прочитајте још: Лесковац: Румуни проширују производњу

Чачку су, дакле, најпотребнији радници у производњи - посебно откад је немачка фирма "Виланд електрик", која производи каблове, штекере и електроинсталације почела рад на локацији бившег "Цера", а данашњег "Словаса". Још већа потреба за овим радницима биће када се у Прељини озваничи почетак производње ауто-делова у такође немачкој компанији "Форверк", за коју ће током неколико година бити потребно хиљаду људи за рад у халама на чак 65.000 квадратних метара.

Зато је градоначелник Милун Тодоровић посебно најавио Сајам запошљавања, који ће 17. априла бити одржан у Дому културе. Учешће је досад пријавило тридесетак послодаваца који нуде око 300 радних места.

Прочитајте још: СРПСКИ ПОНОС - УЗОР СВЕТУ: "Металац" обележио шест деценија успешног пословања

- Први пут ће се појавити и "Форверк" који тражи 140 радника за своје две фабрике, а нуди послове у производњи, администрацији, менаџменту... - каже први човек Чачка.

По речима Ане Дојчиловић из овдашње филијале НСЗ, у њиховој евиденцији, нажалост, има и оних са вишом и високом стручном спремом, а најбројнији су економисти, правници и инжењери пољопривреде. Истовремено, тренутно нема баш много интересовања за матуранте гимназије и економске техничаре.

МОРАВИЧКИ ОКРУГ

ЧАЧАНСКА Филијала НСЗ "покрива" и остатак Моравичког округа, па је у Ивањици евидентирано 3.514, у Горњем Милановцу 2.136, а у Лучанима 1.289 незапослених.

Поређења ради, пре две деценије је само у Чачку било 18.000 људи без радног места, а посао сада тражи и један бивши рашчињени свештеник који је у међувремену стекао додатно образовање на високој школи екoномског усмерења. Друштво му прави и 30 лекара, те чак 240 дипломираних економиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goldhand

11.04.2019. 09:23

Koliko je iz Cacanske opstine,otislo u inostranstvo na rad?Koliko ih nije prijavljeno na biro?Sta se od firmi,fabrika kapitalno otvorilo u Čačku,da bi se zaposlio narod i ostao?

Zoran Jović

11.04.2019. 15:31

A niko ne broji zaposlene ? Ako nisu na birou neznači da su zaposleni.