НА несвакидашњи начин, на свет је у четвртак ујутро дошао дечак који је "пожурио" и није могао да сачека да његова мајка стигне у породилиште. Рођен је на раскрсници, у санитетским колима, неколико стотина метара од породилишта.

Родитељи су својим "југом" кренули у породилиште, али порођај је почео мало раније. Отац, који је возио аутомобил, приметио је кола Хитне помоћи, успео је да их заустави и порођај је обавила екипа која је туда случајно наишла враћајући се са терена. Било је то у четвртак ујутро, у 6 часова и 45 минута.

- Човек је аблендовао и покушавао да нас заустави. Када смо стали, истрчао је из свог аутомобила и завапио: "Молим вас, помозите, жена ми се порађа" - прича руководилац те екипе Хитне помоћи др Јовица Уштевић.

Стигли су до аутомобила и видели жену на предњем седишту. Порођај је већ био почео.

Прочитајте још - Милан Марчетић: Кад затреба и - бабица

- Одмах сам дао инструкције сестри за припреме за порођај. Унели смо жену у санитетско возило и кренули према Клиничком центру. Неколико минута касније, на раскрсници код студентског дома на свет је дошла здрава беба. Све је било у реду, порођај је протекао нормално - каже др Уштевић.

У међувремену су јавили пријемној служби Ургентног центра да припреме екипу. И колеге у Клиничком центру су биле изненађене када су отвориле врата санитета и угледале Јовицу како држи бебу у рукама.


Место где је дечак дошао на свет Фото М. Луковић

Некако у том тренутку стигао је и отац детета који је за њима ишао својим аутомобилом. Деловао је усплахирено, али и радосно. Ту је први пут видео своје тек рођено дете. Мајка и беба су смештене у породилиште и, како кажу лекари, све је у најбољем реду.

- Беба и мајка су добро. Реч је о здравом дечаку, тешком 3,6 килограма и дугачком 51 центиметар - казала нам је Вања Ђорђевић, портпарол Клиничког центра.

Иначе, др Уштевићу ово није први порођај у насвакидашњим условима и приликама. У Служби за хитну медицинску помоћ ради већ 32 године, специјалиста је ургентне медицине.

- На терену се дешавају разне ситуације. Драго ми је када су овакве, када се рађа нови живот - каже овај лекар.

Прочитајте још - Родила треће дете у таксију

Прича да је у својој каријери имао седам порођаја који су обављени у несвакидашњим условима, ван болнице. Порађао је жене на надвожњаку, на тераси, па чак и на клозетској шољи. Тај случај од пре десетак година му је, каже, био најтежи, јер се радило о превременом порођају. Новорођенче су реанимирали, довезли у Клинички центар, а из болнице је отпуштено живо и здраво.

ЧЕСТИТКА

Честитамо на још једном кумству, свака част - биле су речи његових колега које су у четвртак дочекале доктора Јовицу Уштевића, када је у четвртак по подне дошао на своје радно место у Завод за хитну медицинску помоћ.