НИШ - Село Доњи Душник у подножју Суве планине јединствено је у Србији по броју чланова планинарског друштва, они чине петину укупног броја становника тог места удаљеног од Ниша око 30 километара.

У Душнику живи 350 становника, а његово Планинарско друштво "Трем 1810" има 70 чланова.

Председник Планинарског друштва "Трем 1810" Станоје Стојановић Беја рекао је агенцији Бета да "Трем" постоји тек пет година, а већ је познат у Србији по учешћу у бројним планинарским акцијама.

"Од око 180 планинарских друштава које постоје у нашој земљи, ми заузимамо између 20. и 30. места по броју учешћа у републичким акцијама. Сви већ знају одакле долазимо и да је реч о малом месту. У Планинарском савезу Србије се шале на наш рачун да ћемо, ако наставимо да будемо активни као до сада, имати ускоро исти број планинара као и мештана", казао је Стојановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОСВАЈА ВРХОВЕ ИАКО ЈЕ ДЕТЕ: Давид (9) је најмлађи планинар у Србији

Према његовим речима, идеја о оснивању планинарског друштва потекла је од њих петоро, шесторо другова из Душника који су годинама уназад често одлазили на Суву планину и Бабичку гору, али и учествовали у планинарским акцијама које су организоване на југу Србије.

"Планинарили смо скоро 50 година, пре него што смо то и озваничили. Након што смо формирали Планинарско друштво, почели су да нам се јављају и други мештани који су желели да планинаре и да се друже са нама. Показало се да је људима у Душнику једно такво друштво заиста било потребно", рекао је Стојановић.

Он је казао да је Планинарско друштво "Трем" основано са двадесетак чланова, али да му се сваког месеца још по неко учлани и то му се углавном прикључују људи који се никада пре нису бавили планинарењем.

"Нама је циљ масовност, да окупимо што више људи који ће са нама кренути у природу. Придружују нам се људи који воле природу, здрав живот и добро дружење. Захваљујући планинарењу стекли смо пријатеље широм наше земље", истакао је Стојановић.

По његовим речима, Планинарско друштво "Трем" има неколико чланова који осим у планинарском акцијама у Србији учествују и у акцијама у овом делу Балкана и освајају европске врхове.

"Трем" има, додао је Стојановић, два лиценцирана планинарска водича и своју акцију под називом "Освајање Заплањских врхова" коју организује сваке године, а током које планинари имају прилику да упознају нетакнуту природу и предивне пределе на Сувој планини и Бабичкој гори.