ВЕЛИКА сала НП "Стерија" у Вршцу ове године ће добити потпуно нови изглед, захваљујући пројекту "У фокусу Стеријиног града", који је Министарство културе подржало са девет милиона динара. Локална самоуправа, која је и аплицирала за средства, у тај посао ће додатно уложити око 1,5 милиона, како би, поред музејске зграде "Конкордија", добили још један репрезентативни културни објекат.

Скоро четири деценије ништа није улагано у овај велелепни простор, који прима више од 500 гледалаца - укупно има 417 седишта, од чега 36 на балкону, уз могућност поставке још стотину помоћних. Многа од њих одавно су почела да се цепају, баш као и тапете и итисон.

- Сцена је реновирана пре деценију, а сала још 1978, када је дозидан нови део зграде са пробним салама, гардеробама и радионицама, као и садашњи улаз у позориште. Тада су последњи пут офарбани и орнаменти на плафону и стубовима - подсећа Драгослав Добросављевић, технички директор НП "Стерија".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Стерија" тражи глумце

Све то ће сада, по упутствима Завода за заштиту споменика културе из Панчева, бити замењено новим елементима, који ће бити од противпожарних материјала, што досад није био случај. Такође, златне нијансе, које преовлађују ентеријером, отићи ће у прошлост, јер су у оптицају краљевско зелена или црвена боја.

- Поставићемо нових 400 седишта, која ће бити већа и комфорнија. Биће замењена и стара сценска завеса - набраја в. д. директора позоришта Марина Лазаревић.

Као носилац пројекта, тендере за избор извођача радова расписује Град Вршац, од ког и зависи када ће се кренути са реконструкцијом.

Марина Лазаревић, Наташа Маљковић

- Жеља нам је да посао завршимо током позоришне паузе, од јуна до септембра, и да све буде спремно за манифестацију "Вршачка позоришна јесен" - истиче Наташа Маљковић Чонић, члан ГВ за културу.

Она подсећа и да је Град још раније уредио позоришни кафић и фоаје, тако да ће ова установа ускоро заблистати пуним сјајем.


БАЛОВИ

ЗГРАДА у којој се налази НП "Стерија" изграђена је још 1896. године, у склопу хотела "Александровић", касније "Србија". Све до 1945. служила је за балове и разне представе, када је преуређена за потребе тада основаног вршачког позоришта.