НИШ - За подстицај пољоппривредне производње Град Ниш ће издвојити 60 милиона динара што је више од прошлогодишњег фонда скоро за 50 проценат, одлучено је на седници Градског већа. – речено је данас на седници Градског већа.

Саша Стоиљковић, секретар Секретаријата за пољопривреду каже да ће се ове године новац делити кроз три програма.


Прочитајте још: Субвенције двапут веће


- Једна су директна плаћања, друга су мере политике руралног развоја а трећа су категорија подстицајних средстава. Оно што ће овогодишњи конкурс разликовати од прошлогодишњег конкурса је већи износ средстава за инвестиције у физичку имовину. То је заправо најтраженија мера. Ради се о набавци стоке, кошница, пластеника и слично. Посебну пажњу ћемо посветити кредитима иако се грађани тешко одлучују за њих а више за субвенције, каже Стоиљковић и додаје да ће уместо пола милиона динара за помоћ приликом отплате кедита ове године издвојити пет милиона динара.


- Ако неко узме кредит од милион динара, Град би покрио трошкове камате, остале основне трошкове и 250 000 главнице, тако да би нашем произвођачу остало 750 хиљада на период од три до пет година да врати инвестициони кредит. Предстоји расписивање конкурса за банку која би под најповољнијим условима давала кредите произвођачима, регистрованим пољопривредним газдинствима - појашњава он и додаје да ће конкурси бити расписани после првомајских празника и трајаће до утрошка средстава.


На подручју града Ниша регистровано је преко 6000 пољопривредних газдинстава.