ГОТОВО да нема пецаре за ракију у нашој и суседним земљама да не користе казане произведене у суботичкој фабрици ДЕС. Њихов квалитет је надалеко познат, али мало њих зна да су их направиле особе са инвалидитетом.

Прочитајте још: Сваки четврти радник без доприноса

Од 55 запослених, чак 30 је са инвалидитетом. Како би им олакшали рад, у производни погон инвестирано је 150.000 евра за куповину најсавременијег ласера намењеног аутоматском сечењу лима од челика и обојеног метала.

По речима директора Зорана Зарића, нова опрема ће заменити неколико машина, олакшати производни процес и знатно подићи ниво безбедности запослених особа са инвалидитетом. Ласер машина скраћује процес припреме материја за израду делова казана, а тиме и целог производа.

Прочитајте још: Фолксваген још није одлучио где ће градити фабрику

- Производимо 6.800 казана разних величина, а план је да ове године достигнемо број од 8.000. Највећи део извозимо, највише у Румунију и Мађарску, али и у друге земље, као што су далека Аустралија и Америка - наглашава директор Зарић. - Више од половине запослених су особе са инвалидитетом, а ове године планирамо да запослимо још десет особа из те категорије становништва.

Од самог оснивања 1965. године, ДЕС је предузеће усмерено на социјално укључивање особа са инвалидитетом. Данас је једно од 16 предузећа за професионалну рехабилитацију у Војводини и примери добре праксе из погона у Горњем Верушићу далеко се чују.

- ДЕС из Суботице је прмер предузећа које на изврстан начин демонстрира тај сегмент запошљавања, особа са инвалидитетом, захваљујући изванредном менаџменту и сјајном производу који је нашао купце на готово свим континентима - истиче Павле Почуч, заменик покрајинског секретара за привреду.

СУБВЕНЦИЈЕ

ПОКРАЈИНСКИ секретаријат за привреду је велики акценат дао на побољшање положаја и запошљавање особа са инвалидитетом и из буџета АПВ издвојена су средства за подршку овим категоријама становништва, социјалним предузећима и професионалну рехабилитацију.

- Наше програмске линије усмерене су на издвајање за субвенције, а реч је о бесповратним средствима за набавку машина и опреме, репроматеријала... Према првим статистичким подацима, на добром смо путу јер је за пет одсто смањена незапосленост особа са инвалидитетом - додаје Почуч.