Мађари траже нестале војнике из Првог светског рата

Ј. Ј. Баљак

30. 03. 2019. у 10:15

Мађари траже нестале војнике из Првог светског рата

Војно удружење уз помоћ Белоцрквана враћа гробљу стари сјај

Мађари обнављају немачко ратно гробље у Белој Цркви. Пронађена плочица Беле Берењија, погинулог 1914.

МАЂАРСКА фондација "Чувари" и Војно-културно-историјско удружење из Сент Андреје, код Будимпеште, о свом трошку су почели да рестаурирају немачко војно ратно гробље у Белој Цркви, на ком су сахрањени и погинули аустроугарски војници из Првог светског рата. Њихови чланови су уз помоћ локалног становништва засад обавили најгрубље радове, а до октобра 2019. планирају да заврше комплетну обнову.

Прочитајте још: Винфрид Волф - Ко је крив за Први светски рат?

Овај заборављени меморијални комплекс, који је део римокатоличког гробља, чине две засебне целине - колективна гробница са каменим крстом, где су сахрањени погинули ратници из Беле Цркве, као и парцела са гробовима немачких и аустроугарских војника. Међу њима су и добровољци из Италије, који су у Великом рату страдали на територији наше земље. Све то ће, захваљујући Мађарима, бити обновљено.

- Ово гробље је годинама било запуштено, јер нема потомака који би бринули о споменицима. Тамо где је до јуче била права шума, сада су видљиви метални надгробни крстови, јер је заједничком акцијом прокрчено шибље, а земљиште око гробова изнивелисано - задовољна је Едит Фишер, аниматор римокатоличке црквене жупе у Белој Цркви.

Приликом крчења, пронађена је и закопана плочица са именом Беле Берењија, мађарског војника који је ту сахрањен 28. децембра 1914. Иницијатори акције се надају да ће пронаћи његове потомке у Мађарској.

Прочитајте још: Сећања на 2.443 јунака из Жупе

- Наше удружење, које припада Министарству одбране Мађарске, већ десет година обнавља оваква гробља широм Европе, како бисмо одали почаст палим сународницима, али и пронашли војнике из оба рата, који се воде као нестали. Највише смо радили у Украјини, а ово је прво које уређујемо у Србији - објашњава Иштван Хангачи из сентандрејског удружења.

Радна акција поново ће бити организована у мају, а идуће године биће обновљени сви крстови и враћене плочице са именима палих бораца, међу којима ће бити и оне које се деценијама чувају у белоцркванском музеју. Када све буде завршено, гробље ће бити освештано, са надом да га Белоцрквани неће поново запустити.

ЖЕНЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ СПОМЕНИКЕ

НА немачком ратном војном гробљу у Белој Цркви су, почев од августа 1914, сахрањивани рањеници који су издахнули у војној болници. Споменичка обележја страдалих постављена су захваљујући белоцркванском женском добротворном удружењу, а гробље је освештано 1922.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Maksi

30.03.2019. 10:52

...nemam nista protiv,ali da na tabli pise ,neprijateljski agresori koji su cinili zlocine protiv Sprpskog stanovnistva ,i ostavili svoje kosti na tudjoj zemlji u miru da pocivaju...

Apis

30.03.2019. 19:50

Mi herojima zaboravljamo zasluge, a drugi svoje zlocince traze. Eeeee, Srbistan.... Crkli da Bog da.

Marko

09.04.2019. 10:15

ja ovo bas nerazumijem, ali pretpostavljam da su ti vojnici bili u srpskoj armiji, ako nije tako onda je obradović i u pravu