БРУКА И СРАМОТА: Украли 100 метара ограде са гробља стрељаних у Краљеву (ФОТО)

Г. Ћировић

петак, 22. 03. 2019. у 16:28

БРУКА И СРАМОТА: Украли 100 метара ограде са гробља стрељаних у Краљеву (ФОТО)

Крађа ограде
Фото: Г. Шљивић

Гробље стрељаних у Краљеву, спомен комплекс посвећен невиним цивилима које су октобра 1941. године у знак одмазде стрељали фашистички окупатори, минулих дана поново се нашло на мети лопова и вандала
КРАЉЕВО - Гробље стрељаних у Краљеву, спомен комплекс посвећен невиним цивилима које су октобра 1941. године у знак одмазде стрељали фашистички окупатори, минулих дана поново се нашло на мети лопова и вандала.

Засад непознати починиоци, највероватније под окриљем ноћи, украли су око 100 метара жичане ограде, почупали неколико тек засађених садница, а нису поштедели ни Спомен капелу, причинивши тако материјалну штету која се процењује на око милион динара.

- Ограда је разваљена у дужини од око 100 метара, недостаје 46 поља мреже и 47 стубова. Пре две недеље смо одрадили садњу дрвећа на Гробљу стрељаних, али је некоклико садница ишчупано из земље. Вандали су оштетили и Спомен капелу у изградњи коју ћемо морати најпре да комплетно санирамо, а потом да уредимо ентеријер и објекат ставимо у функцију - каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта у Краљеву.

Прочитајте још - Лопови однели два километра ограде


Како сазнајемо, овдашња Комунална полиција поднела је кривичну пријаву против НН лица и сада је на надлежним институцијама да утврде ко је починио вандализам и крађу.

- Ретко се дешава да те пријаве против НН лица добију и судски епилог. Ово једноствавно мора да се спречи и ми као град морамо да нађемо начин да добијемо чуварску службу на Гробљу стрељаних - додаје Несторовић. - Ово је свето место за све Краљевчане и недопустиво је срнављење или да у склопу комплекса неко напаса коње или гази по костима наших предака.

Уређење монументалног Гробља стрељаних, преко пута краљевачке Железничке станице, по замисли архитекте Павла Крунића започето је још седамдесетих година прошлог века и до данас није завршено.

Истина, током минуле деценије, постављена је жичана ограда која на жалост ипак не спречава вандале да скрнаве спомен обележја, да демолирају или чак запале спомен-вагон и да недовршено „атомско склониште“ у непосредној близини претворе у јавни клозет... На велику бруку и срамоту.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Darko

22.03.2019. 16:54

sad su bar jeftine kamere koje mogu i noću da snimaju,samo je potrebna inicijativa.Naši pretci ovo ne zaslužuju.