Белоглави суп отрован?

А.РОВЧАНИН

петак, 22. 03. 2019. у 06:14

Белоглави суп отрован?

Фото Фејсбук

Узрок угинућа заштићеног лешинара, у Рутошима, утврдиће обдукција. Токсиколошке анализе биће познате за неколико дана

БЕЛОГЛАВИ суп који је пронађен прошле седмице у Рутошима вероватно је отрован, али тачан узрок угинућа утврдиће обдукција. Резултати токсиколошких анализа које ради Ветеринарски факултет у Београду биће познати у наредних неколико дана, а уколико се потврде сумње то ће бити прво тровање ових птица у Србији у последњих десетак година.

На основу пријаве грађана чувари Резервата "Увац" пронашли су изнемоглог белоглавог супа на једној ливади крај локалног пута. Према њиховим речима, ради се о зрелијој птици, која вероватно већ има и потомство.

- Белоглави суп је пронађен у веома лошем стању. Хитно је пребачен у Чачак код надлежног ветеринара који му је испрао желудац и подвргао га лечењу, али му нажалост није било спаса. Све указује на то да је птица отрована. У тренутку када смо га пронашли орао је већ исповраћао цео садржај желуца и почео да повраћа крв, што су главни симптоми. Није било физичких повреда, попут прелома крила и слично - казао је Стево Радовановић, чувар природе у Резервату "Увац".

Прочитајте још - Белоглави суп туристички бум

Тровања су чест узрок страдања орлова лешинара. Србија је међутим једина земља у Европи у којој живе белоглави супови, а у којој у последњих десетак година није било тровање ових птица.

На фејсбук-страници Фонда за заштиту птица грабљивица, освануо је натпис да су мештани препознали осумњиченог за постављање отрова који је имао за последицу угинуће строго заштићене врсте белоглавог супа, што је кривично дело.

- Јавно комунално предузеће из Нове Вароши постављало је отровне мамце ових дана за противзаконито тровање керова, а отровале су се и домаће животиње - наводи се између осталог у објави на страници Фонда за заштиту птица грабљивица.

Са друге стране, директорка Комуналног предузећа Сузана Шуљагић категорично одбацује ове наводе и тврди да комуналци нису постављали никакве отровне мамце.

- Ти наводи не да нису тачни, него дефинитивно Комунално предузеће нема везе са тим - изричита је Шуљагићева.

СТРАДАЛА ЈЕДИНКА

СЛУЧАЈ је пријављен инспекцији која ће покушати да утврди околности под којима је страдала птица. Након овога, чувари су обишли цело подручје Специјалног резервата и колонију белоглавих супова у кањону Увца, али није пронађена више ниједна угинула нити изнемогла птица.