ПОЖАРЕВАЦ - Одељење за ванредне ситуације у Пожаревцу саопштило је да је претходних недеља регистровано повећање броја пожара на отвореном простору. Због тога је упутило упозорење грађанима да не спаљују ниско растиње на отвореном, јер на тај начин излажу опасности не само себе, већ и своје суседе и материјална добра.


Прочитајте још: БУКТЕ ПОЖАРИ У СРБИЈИ: Горе њиве око Јагодине, ватра уз аутопут; Пламен и од Макиша до Остружнице


- Подсећамо грађане да Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном простору, као и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима – наводи се у саопштењу Одељења за ванредне ситуације.

Непоштовање законских мера заштите од пожара повлачи прекршајну одговорност за коју су прописане новчане казне, за физичко лице 10.000 динара, а за правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара. Припадници Одељења за ванредне ситуације у у Пожаревцу појачаће надзор над спровођењем мера заштите од пожара на отвореном простору, а против особа која не поштују одредбу забрану спаљивања, поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.