У СРЦУ Бачке у току је копање канала Кула - Мали Иђош, који ће омогућити наводњавање нових 11.500 хектара пољопривредних површина на подручју општина Кула, Врбас, Мали Иђош и Бачка Топола.

- Завршетком радова у дужини од пет километара биће завршен огроман посао у оквиру прве фазе изградње система за наводњавање, вредне милијарду и по динара, која се финансира из Развојног фонда "Абу Даби" - најавио је у уторак Игор Мировић, председник Покрајинске владе, приликом обиласка терена где се гради систем. - Досад смо реализовали 11 великих пројеката у оквиру овог програма, реконструисали смо и регионалне и двонаменске системе и довели воду до нових 37.000 хектара пољопривредног земљишта у Војводини. Током ове године предвиђено је да почне реализација друге фазе, нових 18 пројеката финансираних из Развојног фонда "Абу Даби", чиме ће бити омогућено наводњавање за још 70.000 хектара земљишта.

Ове велике инвестиције вредне су више од шест милијарди динара, а по најавама покрајинског премијера, поред Бачке, овакви пројекти ће се радити и у Банату и Срему.

Прочитајте још - Багер "Лала" вреднији него икад

- Сада нам остаје да видимо како путем мера и подстицаја да омогућимо пољопривредним газдинствима да набаве пумпе, прскалице и друге елементе за наводњавање, како би ојачали пољопривредну производњу и отклонили последице суше - додаје Мировић.