ПРОБЛЕМУ правилног одлагања електричног, електронског и другог опасног отпада последњих година наши грађани прилазе све озбиљније, што потврђују не само подаци о порасту прикупљених количина, него и начин прикупљања и даљег третмана, који се умногоме обавља по европским стандардима.

Све је више овлашћених фирми које грађанима, на телефонски позив или преко интернет сајта, шаљу возила и раднике на кућне адресе да однесу старе телевизоре, фрижидере, дотрајале мониторе компјутера и друге електро-уређаје и да за то власницима исплате одређен износ, према утврђеном ценовнику.

- У последње време бележимо тренд раста позива грађана да нам предају електрични и електронски отпад за одређену надокнаду. Да ли нас зову више због новца, или је примарна еколошка свест, засад не можемо баш да кажемо - предaчава, за "Новости", Славиша Ћирић, оснивач и власник новосадске фирме "Скан металс", која се тим послом бави дуже од деценије.

Прочитајте још - Нађено још нелегално закопаног опасног отпада (ФОТО)

У сваком случају, боље је, додаје наш саговорник, да се дотрајали електро-апарати предају овлашћеним фирмама, како би се тим отпадом даље управљало по одговарајућим стандардима, односно како би био прослеђен рециклажним центрима.

Ти рециклажни центри, каквих има неколико у нашој земљи, суочавају се с одређеним финансијским проблемима последњих година будући да, како тврде у Удружењу рециклера Србије, поприлично касне државни подстицаји који тој индустрији следују у складу са прописима.

- Протекле године у Србији је прерађено 83.000 тона опасног отпада, а за тај третирани отпад требало је да рециклери добију 3,2 милијарде динара из државног буџета, а досад још нису добили ни динар - наводи Владимир Живаљевић, председник Удружења, напомињући да од надлежних још нема одговора колико ће да касне те уплате.

Рециклажна индустрија није исплатива, односно не може да опстане без подстицаја државе, пре свега зато што се знатан део опасних третираних материја извози, и то мора да се плати, па рециклери морају да узимају банкарске кредите како би исфинансирали део својих послова.

ПРЕРАДА

У СРБИЈИ је од 2010. године до данас, према подацима удружења рециклера, прерађено скоро 500.000 тона опасног отпада.

ЦЕНЕ

ЗА стару веш-машину плаћа се око 800 динара, за фрижидере 500, шпорете 450, а телевизоре од 400 до 500 динара. Годишње, вели Ћирић, прикупе од 3.000 до 3.500 тона електроотпада, који се ускладишти и отпрема на одговарајући начин.