У Суботици ускоро почиње са радом академија за неговатеље

Ј. ЛЕМАЈИЋ

среда, 20. 03. 2019. у 18:57

У Суботици ускоро почиње са радом академија за неговатеље

Геронтолошки центар у Суботици Фото Ј. Л.

Академија се отвара захваљујући пројекту "РеГерНет" - Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска Србија
ДОК свакодневно чујемо да жене из Војводине одлазе "трбухом за крухом" у Немачку да брину о старима и немоћнима, у нашим срединама то нема ко да ради. Како би надоместили недостатак особља које уме на одговарајући начин да брине о времешним особама, у Суботици ће ускоро бити отворена Регионална академија за обуку неговатеља.

Академија се отвара захваљујући пројекту "РеГерНет" - Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска Србија - у коме учествују Геронтолошки центар из Суботице, Дом за старе и немоћне из Осијека, Дом за старе и пензионере из Апатина и Дом за старе и немоћне особе из Ђакова.

Цео пројекат вреди више од 526.000 евра, од чега је суботичком Геронтолошком центру, као носиоцу пројекта, припало 277.000 евра намењених за обнову Геронтолошког клуба "Центар 1" и отварање академије.

Прочитајте још - Брига о старим лицима

- Очекујемо да ће све бити завршено у првој недељи априла и зато позивам све заинтересоване суграђане да се пријаве за овај бесплатан програм. Сада то могу да ураде првих 20, а за свих 100 полазника важиће иста повољност. Верујем да ће они брзо и наћи запослење јер знамо да у свим установама социјалне заштите у овом делу Војводине недостају неговатељи - поручује Ненад Иванишевић, директор Геронтолошког центра, додајући да је ово најбољи начин да се у пракси покаже чему служе фондови и пројекти ЕУ. - Обука ће трајати шест недеља, а услов је да полазници имају завршену најмање основну школу. Пријава траје две недеље и можемо да очекујемо да крајем априла почне обука кандидата. Програм ће бити акредитован код Републичког завода за социјалну заштиту.

Проблем мањка неговатеља постоји и са друге стране границе, тако да ће се на обуку у Суботици јављати и грађани из Хрватске. Поред обнове објекта у Суботици, ново рухо ће добити геронтолошки клубови у Осијеку, Апатину и Ђакову.

БРИГА

- ВРЛО радо смо се укључили у пројекат да развијамо нове, алтернативне социјалне услуге на нашем подручју. Сведоци смо да се суочавамо са све бројнијом старијом популацијом и нужно је осигурати нове облике ванинституцијске бриге о њој - истиче Вјекослав Ћирић, директор Дома у Осијеку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације