Чачак: Жалиће се на 53 глобе

В. ИЛИЋ

20. 03. 2019. у 07:44

Чачак: Жалиће се на 53 глобе

Фото В. Илић

Незадовољни радници Фабрике резног алата протестовали испред Привредног суда

НЕКОЛИКО десетина радника Фабрике резног алата (ФРА) у уторак је протестовало испред зграде Привредног суда у Чачку - овога пута због тога што је њих 53 добило новчане казне од по 10.000 динара јер су чак 14 пута својим телима спречили извршитеље да уђу у посед Погона за производњу кугличних вретена. Подсетимо, ради се о (не)спорној наплати дуга на име поравнања са једном чачанском приватном фирмом.

- Решења су противправна и у законском року ћемо уложити жалбе. Што се тиче судбине погона, о томе ћемо разговарати са руководством и тражићемо да се постигне договор са купцем. Ми бисмо да наставимо рад, али тако да ни купац не буде оштећен - истакао је председник Индустријског синдиката Душан Ђелић после састанка са председником суда Зорицом Миливојчевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТЕЛИМА БРАНЕ ФАБРИКУ: Радници чачанске ФРА 13 пута зауставили извршитеље у покушају да преузму халу

С друге стране, она је демантовала Ђелићеве наводе и истакла став да су решења донета у складу са Законом, али да још нису правоснажна јер није истекао рок за евентуалне жалбе о којима ће одлучивати Веће судија.

Што се тиче саме продаје објекта ФРА, она тврди да у том случају више нема правних средстава којима би се радници борили, па је једино решење да се постигне договор између менаџмента Фабрике резног алата и купца.


УЗРОК ПРОБЛЕМА

ИНИЦИЈАЛНИ дуг Фабрике је настао 2005, када је руководство ФРА огласило продају погона, па је фирма "Савремена амбалажа" уплатила аванс. Нажалост, менаџмнет се касније предомислио и није желео да прода погон, али је новац од аванса потрошен, па - када је несуђени купац затражио да му се врати уложено - није било довољно средстава. Десетак година касније је уследила тужба по којој је ФРА требало да исплати чак 4,6 милиона, на колико је нарастао дуг са каматама, а покренут је и извршни поступак за халу. После трећег оглашавања се појавио заинтересовани купац, чак је и укњижен као власник објекта, али још не може да уђе у посед јер му радници то не дозвољавају...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације