ПОПУЛАРНИ Првоје слетео је у Тараш, оазу банатских рода, а ових дана на ободу Пентек канала у околини Белог Блата, села надомак Зрењанина, примећене су прве роде, чији долазак се свечано обележава у овом месту.

Белоблаћани се надају да их "баба Марта" неће непријатно изненадити и осујетити у намери да свечани дочек буде одржан у четвртак, 21. марта, тачно у подне у центру села, када ће дечјим маскенбалом бити обележен Дан белоблатских рода, уз пригодан културно-уметнички програм ученика основне школе.


Прочитајте још: Зрењанин: Роде доносе и девизе

- Желимо да искажемо љубав и приврженост према белоблатским родама и пожелимо им искрену, праву дечју добродошлицу, јер та позитивна корелација рода и деце остаје као једно од веровања у реалном опстанку наше заједнице. Манифестација је део традиције и уопште се не стидимо што нас у ери дигитализације и хладне комуникације, неки можда сматрају носталгичним архетипским фосилима... Поштујемо наслеђено и добро од наших предака и чувамо га као део нашег постања и опстанка. Једноставно, радујемо се животу - углас поручују житељи Белог Блата, уз срдачан позив да ако вас пут наведе и усмери у белоблатски простор, дођете и придружите се традиционалној фешти поводом доласка рода у Бело Блато.