Суботица: Пси добијају паркове

Ј. ЛЕМАЈИЋ

понедељак, 11. 03. 2019. у 09:10

Суботица: Пси добијају паркове

Парк за псе у Дудовој шуми биће на левој страни улаза са Радијалца - Фото Ј. Л.

Суботичани решени да омогуће простор за кућне љубимце. Планирано шест локација, од којих једна на Палићу

НА шест локација у Суботици, од чега је пет у граду, а једна на Палићу, ускоро ће бити формирани простори за слободно кретање паса, такозвани "Паркови за псе".

Одлуком Градског већа, а на предлог ЈКП "Чистоћа и зеленило", локације паркова за псе су планиране у Дудовој шуми, на Прозивци, Палићу, Теслином насељу, парку код Бувљака и на зеленој површини поред Отвореног универзитета. Тачније, оне су планиране на јавним површинама унутар грађевинског рејона Суботице и Палића, у деловима града где је запажен велики број власника који шетају и истрчавају своје љубимце.

Прочитајте још: Мука и са несавесним власницима паса

- На свакој локацији постоје технички услови за прикључење на јавну водоводну мрежу, али ту је низ прописа које треба испунити. Површину за слободно кретање паса потребно је оградити оградом висине од 1,5 до 1,8 метара. Ограда мора бити дрвена или метална - жичана, стабилна и безбедна - наводи се у одлуци Градског већа. - На улазу у парк, потребно је поставити информативну таблу о правилима понашања у парку, у складу са чланом 28. Одлуке о условима за држање и заштиту домаћих и егзотичних животиња на територији Града Суботице. Потребно је предвидети претпростор, тако да се у парк улази кроз мањи ограђени простор, где се пас адаптира и тек онда пушта у део са осталим псима.

Парк за псе у Дудовој шуми биће на левој страни улаза са Радијалца, а простор је погодан јер се налази у оквиру рекреативно-парковске површине. Највернији човекови пријатељи на Прозивци ће слободно моћи да се крећу у парку, на крају шеталишта ка Банатској улици, док ће на Палићу кутак за њих бити у Великом парку, код Женског штранда, недалеко од паркинга у Улици Јожефа Хегедиша. На Теслином насељу парк за псе планиран је на углу Сегединског пута и Улице Партизанских база, а код Бувљака он ће бити на углу Сомборског пута и Гајеве улице. У самом центру града, куце ће уживати иза Отвореног универзитета, на углу Партизанске и Трга цара Јована Ненада, поред паркинга.

ДА ИХ СМИРЕ

ПРЕТПРОСТОР спречава могућност бежања паса из парка и омогућава власницима узбуђенијих и нервознијих паса да их смире пре него што их пусте у интеракцију са осталим псима. Овде се могу поставити препреке за псе (пењалице, тунели, рампе...), као и клупе за власнике животиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације