Нови Сад: Због немара губе главу

З. ГРУМИЋ

среда, 06. 03. 2019. у 07:55

Нови Сад: Због немара губе главу

Фото Танјуг

Самостални сидикат Новог Сада тражи безбедније услове рада на градилиштима. Ако је небезбедно, радници могу да одбију посао и пријаве послодавца инспекцији

ДВА смртна случаја на новосадским градилиштима у протекла непуна два месеца актуелизовала су апеле синдиката, других организација и институција, као и појединаца да надлежни учине све како би сигурност и безбедност запослених биле доведене на највиши ниво.

Поводом погибије младог инжењера на градилишту у Новом Саду, као и недавног страдања грађевинског радника ангажованог на изградњи "Пупинове палате", Савез самосталних синдиката Града Новог Сада и општина су затражили од послодаваца да повећају безбедност на раду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА НА ГРАДИЛИШТУ У НОВОМ САДУ: Погинуо радник, пропао у окно (ФОТО)

- Још једном тражимо од послодаваца да улажу у безбедност и здравље својих радника, јер то није трошак, већ инвестиција. Да држава, преко инспекцијских служби, појача контролу градилишта и да се што пре приступи формирању одбора за безбедност и здравље на раду - наводи тај синдикат, и истовремено подсећа да је 2019. проглашена за годину безбедности и здравља на раду.

И председник Синдиката грађевинара Новог Сада Јосип Модић поново је апеловао, како на послодавце и државне институције, тако и на саме раднике, да поведу више рачуна о сигурности.

- Има несавесних послодаваца који не испуњавају основне елементе заштите запослених, од тога да држе непријављене раднике, да немају неопходни акт о процени ризика на радном месту, као ни лице задужено за безбедност радника на раду - каже Модић за "Новости", напомињући да те прописе најчешће крше мање грађевинске фирме, док они велики послодавци у грађевинској индустрији углавном воде рачуна о безбедности запослених. Али се и на њиховим градилиштима догоде несреће с фаталним исходом.

Градилиште "Пупинове палате" у Новом Саду Фото Љ. П.

Модић апелује на раднике да искористе законом утврђена права, да одбију да раде ако услови нису безбедни и да пријаве послодавца надлежној инспекцији или синдикату.

- Ми ћемо у њихово име упутити пријаву инспекцији. Морамо сви заједно да станемо на крај небезбедном раду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЖАС У НОВОМ САДУ: Инжењер погинуо на градилишту


Први човек Синдиката грађевинаца напомиње и да има доста случајева када се радници не придржавају прописа о заштити, да не носе заштитну опрему или не воде довољно рачуна о својој безбедности, иако су им услови за то обезбеђени. Стога и на њих апелује да буду опрезнији и да поведу више рачуна о сопственој безбедности на раду, а тиме и о сигурности својих породица.


САВЕТ ПРОТИВ СИВЕ ЗОНЕ

СИНДИКАТ је затражио од Града да оформи савет за борбу против сиве зоне и рада на црно, као и за подршку грађевинској индустрији.

- Очекујемо да то тело ускоро буде формирано и да са своје стране допринесе повећању безбедности на раду - каже Модић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације