У ОКВИРУ своје балканске турнеје светски познати грудни хирург др Дијего Ривас посетио је у понедељак Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици где је, заједно са нашим хирурзима, оперисао два пацијента и представио видеоторакоскопску (ВАТС) хирургију, чији је родоначелник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОДВИГ ЛЕКАРА ВМА: Уклонили редак тумор тежак 25 килограма

После презентације те минимално инвазивне хируршке методе, којој су присуствовали домаћи хирурзи и неколико њихових колега из Хрватске и БиХ, доктор Ривас је заједно са стручњацима каменичких института извео ВАТС лобектомију код двају пацијената.

Та операција грудног коша, која се изводи помоћу ендоскопске камере и ендоскопских инструмената, кроз рез од три до четири сантиметра, преношена је путем видео-линка у сали Института за плућне болести.

- Чувени светски хирург први пут долази у нашу земљу и ово је велики дан за српско здравство, пре свега за нашу грудну хирургију. Популарисањем ове методе, бићемо укорак с временом у овој области - истакао је др Иван Кухајда, управник Клинике за грудну хирургију при каменичком Институту.

Он је напоменуо да се ВАТС метода у том институту одраније примењује али, како је нагласио, очекивања су да ће интересовање наших хирурга бити знатно веће после ове посете чувеног хирурга доктора Риваса.

- Драго ми је што сам имао прилику да, међу неколико земаља Балкана, посетим и Србију. Видим да постоји велико интересовање да се и у вашим болницама примењује ова хируршка метода, која је посебно значајна за бржи опоравак пацијената а доноси добробит и здравственој установи која је примењује - изјавио је новинарима др Ривас, који је тренутно стално ангажован у клиници у кинеском граду Шангају.


БИЛИ И ОСТАЛИ У ВРХУ

ПРВЕ операције ВАТС методом у каменичком Институту за плућне болести почеле су 1996. године, а протеклих пет година обављено је око 20 таквих захвата.

- Били смо у врху када је реч о праћењу трендова у модерној хирургији, а овим настављамо тим путем - рекао је управник др Кухајда.