НА име одштете грађанима због уједа паса луталица из суботичке градске касе 2018. исплаћено је више од седам милиона динара. Надлежним службама пријављено је 204 случаја уједа, али велики проблем су и власнички пси, те је поднето 250 пријава против несавесних власника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшен монструм (19) из Суботице: Пуштао стафорда на луталице, а девојци која је то снимила претио: "Ку*во прљава, 'оћеш да ти пати породица?"

- Од 204 пријављена уједа, 82 су решавана судским путем, док је 108 случајева епилог добило ван суда, уз помоћ комисије задужене за решавање овог проблема - кажу у суботичкој Служби за комуналне послове. - Поступак доказивања уједа заснива се на медицинској документацији, на основу које комисија одређује интензитет повреда. У судском поступку се, када за тим постоји потреба, позивају и вештаци чији је задатак да утврде веродостојност ране, односно да ли је она заиста последица уједа пса, или неке друге врсте повреде.

Случај Суботичана које су у Келебијској шуми напали разјарени пси расе кангал поново је актуализовао проблем - како решити проблем несавесних власника паса. Не само да шетају улицом без повоца и заштитне корпе, већ их газде бесомучно избацују чим им понестане новца за бригу о њима. Или једноставно, када им досаде. Високе казне, од 5.000 до 75.000 динара очигледно нису довољне да људи почну да се понашају одговорно.

У суботичко прихватилиште за напуштене животиње, може да се смести 268 паса и 60 мачака. Капацитет је прилично попуњен и места има само за хитне случајеве. Ту је и неколико удружења које склања животиње са улице и удомљавају их путем друштвених мрежа, али то ни близу није довољно да се реши овај велики комунални и безбедносни проблем.


ИНИЦИЈАТИВА

ГРАД је упутио иницијативу надлежном министарству за озакоњење стратегије, популарно назване "Ухвати, стерилиши, пусти", која подразумева да се животиње ухвате, стерилишу, очисте од паразита и врате на првобитну локацију, после чега се прати њихово кретање. Такве животиње су мање агресивне од оних које нису стерилисане.