Неколико стотина Срба из северног дела Косовске Митровице јутрос је на зимске Задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града.

Срби су до гробља на коме је око 90 посто споменика порушено стигли аутобусима и без пратње Косовске полицијске службе.

Сваки пут када дођу на гробље у јужном делу града да запале свеће за душе мртвих, Митровчани једва да могу да пронађу гробове својих најмилијих, преноси ТВ Мост.

"Осећања су ми помешана. Волим да дођем и обиђем гробове својих најмилијих али увек када дођемо, нешто ново је поломљено", рекла је Славица Јаргић.

Обновљена је једино капела. Умрли Срби на овом гробљу се не сахрањују од 1999. године.

У Приштини малобројни Срби обишли гробље на Задушнице

Малобројни Срби обишли су данас на Задушнице гробове својих најмилијих на приштинском гробљу, а парох приштински Саша Митровић апеловао је на сународнике да не врше ексхумацију посмртних остатака својих ближњих и не преносе их са гробља у Приштини.

Гробље је зарасло у коров, а све се више уочавају празни гробови, преноси РТВ КиМ, наводећи да Срби који су се иселили из Приштине из године у годину преносе посмртне остатке својих чланова породице који су ту били сахрањени.

"Апелујем и овом приликом на чланове породица да не односе остатке својих сродника, својих ближњих са гробља, зато што то није њихова жеља. Њихова жеља је да они почивају овде на овој земљи", рекао је Митровић, преноси РТК2.