ДОК траже стабилан или посао у струци, 17 незапослених Суботичанки није седело скрштених руку већ су научиле старе занате - ручно ткање, вез-златовез и израду чипке, како би уз помоћ њих зарађивале за живот.

Обуку је организовала суботичка филијала Националне службе за запошљавање а за нешто више од месец дана вештину ручног ткања савладало је седам жена. Њих пет научиле су израду чипке, а исто толико вез-златовез.

Прочитајте још: Суботица: Са бироа у два пројекта

Ерика Рижањи је већ годинама на евиденцији Националне службе за запошљавање. У струци конфекционара кратко је радила, а жеља јој је да у будућности започне споствени бизнис који ће бити везан за израду текстила. Обуку савладавања технике вез-златовез, желела је да похађа како би усавршила свој таленат, који је, како каже, наследила од мајке и тетке.

- Целокупно искуство је било позитивно, обука је била врло корисна, мислим да је било врхунски организовано и да смо имали предаваче који су стварно мајстори свог заната - прича Ерика. - До сада сам мало радила у својој струци, већином непријављена због чега имам врло мало стажа, али бих сада волела и било би лепо кад бих могла нешто самостално да покренем.

Сличног мишљења је и Валерија Кошањи, која је протеклих недеља научила све тајне чипке, а то уопште није био лак задатак. - Било је тренутака када сам мислила да ћу одустати, јер ми није ишло, а најтеже јој је било чипкање слова. То није лако, али су нас научили, успели смо - додаје Валерија.

Са једном ретком врстом чипкања, прављењем нец-мреже на обуци се упознала Мелинда Генцел. То је атрактивна вештина која захтева велику спретност.

Прочитајте још: Смањен број незапослених на северу Баната

- Никада се нисам срела са овом техником иако се више од пола века бавим ручним радовима, везем, кукичам, шијем... Када сам започела курс, мало сам се распитивала на друштвеним мрежама али није било материјала из којих би могао да учим - истиче Мелинда, додајући да ће у својим радовима сада имати нешто ново, што ће јој можда омогућити да их лакше прода.

Жене су показале шта су научиле на курсу


ОБУКА

- Током 150 часова, односно 19 дана теоријског дела обуке, и 60 часова, односно 10 дана практичног дела обуке, наше полазнице су успешно савладале технике и вештине ових заната, због тога смо им свечано уручили сертификате и пожелели успех у проналажењу даљег запослења или отпочињања сопственог бизниса - рекла је Милена Косовић, организаторка образовања одраслих у суботичкој Филијали Националне службе за запошљавање.