СРБОБРАН – На јубиларној, 35. туристичко-гастрономској манифестацији „Кобасицијада“ у Турији код Србобрана направљена је кобасица од две километра и 35 метара, која је јуче, тачно у подне, свечано представљена пред бројним посетиоцима и гостима у центру села. Џиновску кобасицу, којом су за шест метара надмашили сопствени рекорд од 2.029 метара, оверен 2013. године у Гинисовој књизи, направило је осам мајстора од две и по тоне чистог меса од 28 крмача. Најкобасица је, после два дана и две ноћи непрекидног рада, завршена јуче (23.02.) ујутро, а на сеоски трг је са простора испред основне школе довезена трактором, упакована у фолију, у поворци, коју је предводио председник Удружења „Кобасицијада“ Мирослав Атанасковић Точа.

Прочитајте још: Мирис "Гинисовке" у Сомбору


Манифестацију је, ритуалним откупом туријске брице (бритве) за динар, којом је пресекао „чудо од кобасице“, свечано отворио Радивој Парошки, председник општине Србобран, генералног покровитеља „Кобасицијаде“. Увијена у круг, дивовска кобасица је размотана на распродаји, на којој се продавала за 500 динара по метру. Сушене туријске кобасице куповане су за 600 динара по килограму, а роштиљ кобасице у кифли за 150 динара.

Ове године први пут било је организовано такмичење у справљању свеже и квалитету суве кобасице. За прво надметање, одржано у дворишту куће „Кобасицијаде“, било је пријављено више од 20 учесника, а победио је др Јанош Мунћан из Мађарске. На друго такмичење, организовано у три категорије (произвођачи из Турије, Србије и иностранства) приспело је преко 50 узорака, а прве награде су освојили Душан Елесин из Турије, Иван Терек из Сомбора и месарска радња „Кметија Гдинца“ из Словеније.

Џиновски специјалитет стиже на оверу -Фото Александар ШијачићТурија, која има око 2.000 становника, током „Кобасицијаде“ имала је пет пута више посетилаца. Посебни гости манифестације били су пријатељи и представници кобасичарских фестивала из Бекешчабе, Орошхазе и Печуја у Мађарској, Самобора и Светог Петра У Шуми из Хрватске, Бравског и Рогоља у Републици Српској и Севнице (родног места прве даме Америке, Меланије Трамп) у Словенији. На фешти у Турији били су и туристи из земаља региона, као и Русије, Аустрије, Немачке, Чешке, Пољске, Словачке и Румуније.

ПОНУДА ЦЕЛЕ ГОДИНЕ
Председник Савета МЗ Турија Милош Јовановић Шовљан рекао је да од свих „ијада“ једино Олимпијада има више година од „Кобасицијаде“. Парошки, први човек општине, предложио је да „Кобасицијада“, која је постала бренд, не буде само манифестација, него да траје целе године као привредно-туристичка понуда Турије и Србобрана.