Током последњих седам дана са баржи у Старој луци у Смедереву дунавски "гусари" украли су око 40 тона робе, сазнају "Новости". Само једне ноћи је са бугарских шлепера нестало око 30 тона пшенице и кукуруза!

Бугарски конвој "Петар Караминчев" био је чак четири пута на удару речних пирата откако је упловио у смедеревску луку. Током једне ноћи, како смо сазнали, са брода је однето чак 30 тона робе. У још три крађе, шлепери су олакшани за још десетак тона.

Шлепери су били усидрени код Смедеревске тврђаве, у рејону Старе луке, на само неколико стотина метара од патроле полиције која дежура у луци 24 сата. Сва четири случаја крађе пријављена су полицији која спроводи истрагу.

Прочитајте још - Kамионџије краду држави милионе!

Према речима бродара, овако велики десант на брод није могуће извести без добро организоване екипе и опремљених чамаца. Пирати су, сведоче они, опремљени посебним системом за усисавање пшенице.

- Радници који чувају шлепере и врше надзор, током једне од крађа са бугарског шлепера видели су чамац како се удаљава, и у њему више људи са капуљачама - каже један лађар који је желео анонимност.

Крађе са пловила нису нов проблем у смедеревским водама. Овај сектор чак је и означен као црвена тачка међународних бродских компанија и европских институција.

Крађе су најчешће на секторима од Великог Градишта до Старих Бановаца, поготово око Гроцке, Дубовца и Смедерева. Највише се краде гориво, угаљ, челик, кукуруз и жито. Вредност прокријумчарене робе, према неким рачуницама, износи око 3,5 милиона евра годишње.

Посаде страних бродова сведоче да се су пирати агресивни, често и наоружани. Прошле године у Смедереву десило се да заповедника брода претуку и закључају у кабину, тако да су морнари уплашени за безбедност.

Упркос покушајима, до сада нема успешног рецепта за обрачун са речним криминалом.

- Лучка капетанија нема надлежност над контролом пловидбе. То је ствар речне полиције и Инспекције за безбедност пловила - каже шеф Лучке капетаније у Смедереву Бранислав Милашић и наглашава да су за брод одговорни заповедник и посада.

Има сумњи и да све крађе не иду на душу "пирата". Полиција сумња и да су поједини инострани бродови на вези са локалним шверцерима, а да послодавцима пријављују крађе како би се наплатило осигурање.

Иначе, Лука Смедерево једна је од највећих утоварно-истоварних лука на Дунаву. Овде годишње пристане око 5.000 бродова са робом. Она је уједно и пристаниште за међународни речни саобраћај, па се контрола врши у складу са прописима који важе за граничне прелазе.

Иако Полицијска управа Смедерево није гранична, стара се о безбедности на делу међународног пловног пута. Упркос овоме, речну полицију, управо због најезде речних банди, Смедерево је добило тек 2015. године. Исте године, за шест месеци, полиција је запленила десетак тона украдене робе, и ставила лисице на руке лоповима.

УХАПШЕНА ДВА ЛОПОВА

Полиција је у четвртак ухапсила две особе осумњичене за крађу жита са бугарских шлепера пре неколико дана, и они су саслушани у Основном јавном тужилаштву.

- Ова лица се сумњиче за одвојене крађе. На саслушању су признали да су крали жито са баржи кофама, пребацивали га у своје чамце, а касније продавали. Реч је о мањим количинима - рекао је "Новостима" заменик основног тужиоца Александар Милошевић.

ЈОШ СЕ ВОДИ КАО НЕСТАО

Пре две седмице, током ноћи, три младића покушала су са свог чамца да се попну на брод усидрен у смедеревској луци, највероватније у намери да краду гориво. Упад је спречила посада брода "Брчко 1", која је позвала полицију. Полицајци су брзо стигли и ухапсили С. М. (19) и М. С. (21), док је трећи момак Н. А. нестао. Засад нема званичних потврда да ли се утопио или је побегао.