Липар: Цев сумње јача од бактерије

З. РАЈИЋ

20. 02. 2019. у 14:41

Липар: Цев сумње јача од бактерије

Цистерна узалуд стајала у центру села - Фото Драган Милинковић

У Липару избегавали цистерне, пропадало 11.000 литара воде дневно. После 10 дана забране, анализа потврдила исправност чесмоваче

ПОСЛЕ 10 дана уклоњена је цистерна из Липара, која је била постављена због забране коришћења воде из водовода. Ново узорковање, које су обавили стручњаци Завода за јавно здравље у Сомбору, показало је да у води више нема бактерије "клостридије", али то није ублажило тензију између МЗ и општине Куле, изражену кроз међусобно оптуживање за ванредну ситуацију са водом.

Мештани су одбијали да точе воду из цистерне, па је свакодневно пропадало 11.000 литара воде, довожене са изворишта ЈКП "Комуналац" у Кули. Представници МЗ не верују да је вода била заражена, а чак и допуштајући могућност да је "клостридија" откривена, тврде да ситуација није била алармантна, "јер је нађена једна једина бактерија, што се у водоводима неких других земаља толерише". Руководство МЗ истиче да је од 2013. године, откад Липар не пристаје да преда водовод на управљање кулском "Комуналцу", други пут покушано да се изазове узнемирење мештана довођењем цистерне, "у намери да се од села отме имовина, изграђена месним самодоприносом".

Прочитајте још: Житељима сумњива бактерија

- Притисак да се одрекнемо водовода је сталан, са изузетком кратког периода пре и после локалних избора, одржаних 16. децембра. Ми водовод нећемо дати, јер нас на то обавезује одлука збора грађана - каже председник Савета МЗ Светозар Зракић.

Као могући узрок појаве бактерије у водоводу наводи се престанак хлорисања воде половином децембра, иако се истиче да су, упркос томе, резултати испитивања воде у јануару били позитивни. Док у МЗ објашњавају да је фирма која надзире дезинфекцију воде одбила да поправи квар на даљинском систему за хлорисање због неизмиреног дуга МЗ од 80.000 динара, у Општини напомињу да је проблем био у томе што су Липарчани избегавали састанак са сервисерима.

- Дугови, као и све остало, биће решени кад водовод преузме ЈКП "Комуналац", што је предвиђено законом, јер МЗ није овлашћена за дистрибуцију воде, него то мора радити предузеће са лиценцом и стручњацима за ту делатност - наглашава председник општине Кула Дамјан Миљанић.

Дамјан Миљанић - Фото З. Р.

ИНСИСТИРАЊЕ УЗАЛУД

МИЉАНИЋ истиче да је инсистирање на томе да је водовод сеоска имовина залудно, "јер је то јавна државна својина, на коју МЗ има само право коришћења".

- Општина, као оснивач ЈКП, даје гаранцију да ће профит радне јединице "Комуналца", која би била основана у Липару, бити уложен у изградњу комуналне инфраструктуре у селу - рекао је Миљанић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације