Жива мистерија испод Петруса

З. РАШИЋ

уторак, 19. 02. 2019. у 13:15

Жива мистерија испод Петруса

БРАВО Учесници фебруарске акције Фото Друштво "Петрус"

Ентузијасти из Забреге код Параћина уредили прилаз пећини-испосници. Степенице у стени отежавају улаз

ЧЛАНОВИ друштва за неговање традиције "Петрус" из Забреге крај Параћина искористили су лепе фебруарске дане и уредили пешачку стазу која од комплекса средњовековног манастира посвећеног Светом Јовану води до пећине-испоснице испод древног града. За само два дана, осморица ентузијаста су раскрчила трасу од растиња, па је поравнали и у доњем делу "поплочали" каменом...

- Стаза је сада много лакша, са мањим успоном и безбеднија за ходање. Пешаци ће убудуће за само десетак минута стизати од обале реке до подножја стене и пећине. Нажалост, улаз је и даље тешко приступачан јер се налази у стени високој десетак метара, а степенице су исклесане у самом камену, па је најупорнијима потребно и мало више вештине - каже један од најагилнијих чланова "Петруса" Влада Вучковић, и наводи да су сада бар очистили годинама наталожену земљу.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: Врутци ће потећи из славина


Подсећа и на то да је по историјским изворима управо у овој пећини била испосница монаха синаита (исихаста) и њихових ученика који су у 14. веку дошли са Свете Горе и у црничку малу Свету гору пренели све елементе литургије...

У кањону Црнице - од извора ове реке у Сисевцу, до испод древног града Петруса - налазе се рушевине чак десет манастира, а да је ова пећина заиста била испосница потврђују и остаци зида са леве стране улаза, те остаци опеке са орнаментима којима је била поплочана мања црква у унутрашњости. У пећини се, сазнајемо, још могу пронаћи остаци керамике и камен ручно исклесан под правим углом, који је у источном делу, највероватније, служио као олтар.

Иако пећину код чувеног средњовековног утврђења спомињу и историчари попут Каница, односно Милићевића, за научну потврду су неопходна обимнија археолошка ископавања.


СТАРТ


СЕЗОНА пешачења прелепим забрешким крајем, односно кањоном Црнице је отворена 10. фебруара, а "Стазом петрушких монаха" су - као 72. организована група, како стоји у евиденцији друштва "Петрус" - прошли и планинари параћинског "Јаворка".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације