ДОМАЋЕ и иностране компаније, које већ неколико година послују у Руми, увелико проширују своје производне погоне или су тако нешто најавиле у скоријој будућности. Јер, инвеститори не крију то да су веома задовољни и већи део послова обављају за извоз, а једино су забринути за радну снагу које у овом делу Србије, једноставно, нема!

Притом, Рума је у веома кратком временском периоду покренула инвестициони циклус у чак две своје индустријске зоне, до радног места је дошло готово 4.000 овдашњих људи, а у варошици са око 55.000 становника се у евиденцији Националне службе за запошљавање налази још 3.000 оних који чекају ангажман.

Прочитајте још: У Руми посао тражи раднике

- Успели смо да незапосленост смањимо не само на нашој, већ и на територији комшијских локалних самоуправа. Тако у Руми ради око хиљаду људи из Сремске Митровице, из Ирига овде на посао долази њих 150, а ту је и радна снага из Пећинаца - објашњава начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Ипак, перспектива није блистава упркос томе што је кинеско-данска компанија "Хелткер Јуроп" почела да гради трећи производни погон за израду душека и јастука од меморијске пене. Тренутно запошљавају 600 радника, а траже још 300... И француски "Хачинсон", који у производњи гумених делова за ауто-индустрију већ ангажује 1.400 људи, завршава трећу халу и тражи 200 радника... Проширење погона је најавио и британски "Албон" којем ће за производњу клипњача, поред постојећих 200, бити потребно још толико запослених... Ту је и једна домаћа фирма чија је делатност производња горњих делова обуће, а за рад у хали, чија је изградња при крају, биће и њима потребно 200 људи...

Прочитајте још: Рума: Улагања видљива већ голим оком

- Када компаније заврше најављене погоне, овде ће бити неопходно бар још хиљаду радника, а ми не знамо где ће их пронаћи. Структура кадрова у евиденцији овдашње филијале Националне службе за запошљавање не може да задовољи потребе конкурса, па ће инвеститори по свему судећи радну снагу морати да доводе и изван Срема - процењује Љубишић, и подсећа на то да су многе фирме већ принуђене да посебно организују и превоз запослених.

На крају, о томе да међу Сремцима више готово да и нема квалитетне радне снаге сведочи и чињеница да је немачка компанија "ИГБ аутомотив"" за погон у Инђији већ почела да тражи кадрове у Ђурђеву, Тителу...

Детаљ из погона француског "Хачинсона"


СТАНОВИ

ПОКРЕТАЊЕ привреде и отварање нових радних места је довело до повећане градње у Руми, па инвеститори задовољно трљају руке јер станове продају унапред, још пре него што неимари приону на посао. Притом, за квадратни метар треба издвојити од 500 до 850 евра.