УЧЕНИЦИ Пољопривредне школе "Вршац" ове године ће први пут радити анализе узорака вина и ракије, пристиглих на престижно такмичење, које та образовна установа већ 27 година организују на дан своје и славе свих винара и виноградара - Светог Трифуна. То им је омогућено зато што је школска лабораторија од лане опремљена апаратуром за испитивање ових алкохолних пића.

Код вина ће се радити хемијске и органолептичке, а код ракије само органолептичке анализе, што захтева доста времена. Зато је и рок за достављање узорака био 1. фебруар.

- Радићемо анализу укупних киселина, укупног сумпор-диоксида и слободног сумпор-диоксида, као и одређивање садржаја алкохола у вину. Све то није тешко, а ђацима ће много значити у практичној настави, као и за матурски испит - каже Нина Димић, наставница стручних предмета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лозница: Радионице уместо наставе

Ове анализе представљају најкомплетније и једне од најрелевантнијих оцена квалитета вина и ракија у ширем региону, због чега се сваке године повећава број учесника.

- Сада је пристигао рекордан број узорака, више од 170, од чега је деведесетак ракија од воћа, тридесетак од грожђа, а остало су вина. Учествују произвођачи из целе Војводине, делимично и из осталих делова земље, а први пут смо добили узорке и из Мостара, што значи да полако постајемо више од републичког такмичења - истиче директор Срђан Клиска.


НАГРАДЕ

НАЈСУПЕШНИЈИ произвођачи биће награђени 14. фебруара, када ће у школској хали бити приређена изложба вина и ракије од воћа и грожђа.