Житељима сумњива бактерија

З. РАЈИЋ

12. 02. 2019. у 10:16

Житељима сумњива бактерија

Липарчани одбијају да точе воду из цистерне, Фото Драган Милинковић

Забрана коришћења воде у Липару продубила поделе између МЗ и Општине Кула. Налаз о неисправности протумачен као нови притисак да село преда водоводну мрежу

ТОКОМ викенда вода из водовода у Липару проглашена је неисправном, што је обновило конфликт између МЗ и општине Кула. Према тврдњама представника МЗ, забрана воде за употребу је најновији у низу покушаја, који трају од 2013. године, да се липарски водовод преда на управљање ЈКП "Комуналац" у Кули, чему се већина мештана одлучно противи. Они истичу да је намера општинске власти да увођењем цистерне у село докаже како МЗ није способна да управља водоводом, и да је због тога неопходно да њиме руководи ЈКП. На то упућује и навод из заједничког саопштења Општине и "Комуналца" да се "још једном показало да нестручно управљање јавним добром може изазвати несагледиве последице".

Вода у Липару забрањена је за пиће, кување и купање решењем санитарне инспекције Покрајинског секретаријата за здравство, а на основу налаза Завода за јавно здравље у Сомбору, да је вода бактериолошки загађена клостридијама. Према речима секретара МЗ Липар Золтана Јухаса, узорци воде узети су крајем јануара на три контролна места, а неисправност је утврђена само на изворишту, али не и у мрежи стотинак метара даље и на пункту на другом крају села. Резултати испитивања су стигли седам дана касније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кула: Прилогом мештани контролишу воду

- Ако је вода заиста тако опасно загађена, мештани су за тих недељу дана могли масовно да се разболе. Ново узорковање биће у уторак, 12. фебруара, а још наредних седам дана, док не стигне нови налаз, у селу ће остати цистерна - рекао је Јухас.

Члан Савета МЗ Липар и одборник СО Кула Слободан Рајачић каже да мештани не точе воду из цистерне, постављене у центру села, јер не верују да је вода неисправна.

- Затражили смо мишљење хидрогеолога, професора Рударско-геолошког факултета у Београду, који је обавио увид у достављени налаз сомборског завода и изразио сумњу у правилност узорковања, зато што је немогуће, како је објаснио, да бактерија буде откривена само на изворишту, а да не постоји и у мрежи, с обзиром на то да се њено присуство шири геометријски - истакао је Рајачић.

Представници Општине и ЈКП "Комуналац" саопштили су да су изјаве које негирају налаз овлашћеног Завода за јавно здравље у Сомбору неосноване и неодговорне.


ЗБОГ ДУГА БЕЗ ХЛОРА

ИНСПЕКЦИЈА је наложила дезинфекцију бунара и испирање мреже, што је већ урађено. Липарска МЗ је, одлуком Општине, крајем 2017. остала без радника који је одржавао водовод и очитавао водомере, као и без књиговође, па је формирана група грађана која је паушално и на добровољној бази наплаћивала воду од домаћинстава. Наплата је била мања од трошкова, па је због дуга од 80.000 динара у децембру 2018. престало хлорисање воде. Тај проблем је 8. фебруара отклоњен интервенцијом председника Општине Дамјана Миљанића код фирме која дезинфикује воду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације