ОПШТИНА у Новој Вароши је наставила традицију да, сходно могућностима, помаже унапређење локалне медицинске службе, па је овдашњем Дому здравља донирала кардиотокограф и микроскоп за цитолошку амбуланту. Савремена опрема вредна 500.000 динара је намењена Служби гинекологије која годишње обави више од 11.000 прегледа и знатно ће подићи квалитет здравствене заштите жена.

- Кардиотокограф служи за праћење трудноће у трећем триместру, посебно утеринске активности и срчане акције плода, док је специјализовани микроскоп важан за цитолошке прегледе односно скрининг грлића материце - објашњава начелник Службе за здравствену заштиту жена др Горан Михајловић, и додаје да је у оквиру исте донације допремљен и разноврсни сет од педесетак гинеколошких инструмената који се свакодневно користе.

Прочитајте још: Нова Варош: Стигао нови санитет

Директор Дома здравља у Новој Вароши др Бранко Поповић подсећа на то да је локална самоуправа лане из општинског буџета за ове намене издвојила око пет милиона динара, те да је и за ову годину планирана иста сума...

- План је да се инвестициони циклус у Служби за здравствену заштиту жена заврши набавком савременог гинеколошког стола, са рефлекторима и свом пратећом опремом. Очекујемо и да нам држава помогне при куповини модерног и квалитетног видео-колпоскопа - каже др Поповић, и наглашава да се у фокусу налазе очување здравље жена, превенција тешких обољења и брига о потомству.

И, ово није крај улагања у нововарошко здравство током ове године, јер су већ најављени проширење паркинга, набавка специјализованог возила за хемодијализу са седам седишта, куповина ЕКГ апарата за потребе Хитне помоћи и Педијатрије, те наставак обнављања опреме која се користи у лабораторији, на Служби стоматологије и у болничким одељењима.