БРОДОВИ БЕЗ ПРИСТАНА: Већ две године отежано искрцавање туриста на Дунаву

Ј. БЕКИЋ

31. 01. 2019. у 10:02

БРОДОВИ БЕЗ ПРИСТАНА: Већ две године отежано искрцавање туриста на Дунаву

Пристан пре налета леда

Општина Апатин чека помоћ државе за реконструкцију

ПРИСТАН за путничке бродове у Апатину, који је нагомилани лед на Дунаву уништио у ноћи између 13. и 14. јануара 2017. године још није у функцији, и то због недостатка новца. Како најављују надлежни у Општини Апатин, ускоро би требало да почне реконструкција пристана. Према речима Дубравке Кораћ, заменице председника Општине, вредност инвестиције процењена је на 40 милиона динара.

- Наши планови су да, пре свега, обавимо санацију пристана у току године, јер су најављени доласци путника бродовима и била би велика штета да не будемо у прилици да их угостимо. Како је ово велика инвестиција, један део средстава смо предвидели у буџету, а други део би требало да обезбедимо из Министарства туризма и Покрајинског секретаријата - каже Кораћева.

Она додаје да локална самоуправа планира да реконструкција пристана буде што пре окончана и да се пристан поново уврсти на мапу крузера који плове Дунавом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ускоро шест нових пристаништа


Пристан се састоји од пловеће платформе од лаког бетона ширине четири метра и дужине 50 метара, постављене на 17 побијених шипова, а изграђен је по највишим европским стандардима. Након урушавања пристана, процене су биле да је око 19 милиона динара потребно само за уклањање шипова који су тада напукли. Општина је врло брзо донела одлуку о потпуној реконструкцији пристана, јер је он важна тачка на туристичкој карти овог краја.

У општинском буџету за реконструкцију пристана планирано је 8.000.000 динара. После подводног снимања и процене настале штете, урађен је пројекат реконструкције, па локлна самоуправа очекује помоћ државе и покрајине.

ПЛАНОВИ Дубравка Кораћ

- Према нашим плановима путници би у Апатину требало да, уместо досадашњег свраћања на неколико сати, бораве три дана. Ако посете крузера прођу онако како је планирано, верујем да нам то отвара велике могућности за добру будућу сарадњу и са осталим компанијама, чији крузери плове крај нашег града. Наша шанса је и у томе што у Србији нема много квалитетних пристана у овом тренутку, а ми имамо и капацитете да попунимо програм боравка туриста - вели Дубравка Кораћ.


ГУБИТАК

ПРЕКО путничког пристана у Апатину годишње прође око 500 путничких бродова и око 50 крузера, који доводе више хиљада туриста, од чега је општинска ТО солидно приходовала.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације