Хипол добија закупца

З. РАЈИЋ

четвртак, 31. 01. 2019. у 10:54

Хипол добија закупца

"Хипол" од приватизације до стечаја, Фото Иван Смишек

Одлучено да производне хале хемијске индустрије у Оџацима буду понуђене у најам. Према огласу, понуђач дужан да не отпусти ниједног од укупно 201 запосленог

ПРОИЗВОДНЕ хале Хемијске индустрије "Хипол" у Оџацима понуђене су у закуп. Предвиђено је да буду изнајмљени сви погони за производњу полипропилена, а јавно отварање понуда биће 1. фебруара.

Некадашњи гигант, који је радио од 1993. године, 2006. је прешао у посед словеначке компаније "Орка" власника Гроге Ченчића, али је приватизација раскинута крајем 2010, због честих застоја у производњи и неповољног кредита од 11 милиона евра. "Хипол" је потом успео да се опорави обнављањем производње у пуном обиму, а добио је и лиценцу за производњу течног гаса и дозволу за његову продају.

Упркос томе, највеће привредно друштво у оџачкој општини ускоро је због финансијских тешкоћа почело да подноси захтеве за отварање стечајног поступка. Међутим, Привредни суд у Сомбору је озваничио стечај "Хипола" тек крајем 2016. године, "због презадужености и трајне неспособности плаћања", а за стечајног управника је именована Агенција за лиценцирање стечајних управника.

Стечај је покренула фирма "Еурогас" из Суботице, на основу потраживања од 2,5 милијарди динара, што је 56 одсто укупних дуговања "Хипола".

Према огласу о закупу, понуђач је дужан да обавља производњу и ангажује 201 радника, који су на дан 31. децембра 2018. били запослени у фабрици. Агенција за лиценцирање стечајних управника је одредила и да потенцијални закупац не може месечно производити мање од 1.000 тона полипропилена. Депозит за учешће у поступку је 12 милиона динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова делатност ХИ "Хипол" - производња течног нафтног гаса


Радници тврде да "Хипол" са својим пословањем није био за стечај. Они захтевају да надлежни државни органи испитају како су две фирме, од којих је једна била у власништву бившег директора "Хипола" Павела Петровића (сада саветник Дејана Томашевића, стечајног повереника Агенције за лиценцирање стечајних управника) преко ноћи од дужника постале повериоци "Хипола".

Петровић истиче да је "Хипол", док је он био директор, улагао жалбе на покретање стечајног поступка од стране "Еурогаса" зато што је та фирма откупила "Хиполове" дугове од банке противно Закону о девизном пословању. Наводно је "Еурогас", без сагласности државе и НБС, потраживања од "Хипола" од 20 милиона евра откупио од банке за 3,5 милиона евра. Бивши директор, а садашњи саветник у "Хиполу" каже да су против њега поднете анонимне и неосноване кривичне пријаве.


И ОТПРЕМНИНА И ПОСАО

ДИРЕКТОР Петровић је, иако је "Хипол" био у кризи, водио рачуна о радницима. Доказ је то што је у јуну 2016, у предстечајном поступку, на основу социјалног програма Владе Србије за предузећа која остају без заштите државе од принудне наплате, омогућио свим запосленима да добију отпремнине. Сутрадан их је све вратио на радна места, по уговорима о привременим и повременим пословима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације