Изложба у Пожаревцу: Преслице сведоче о традицији

Д. Новковић

30. 01. 2019. у 07:41

Изложба у Пожаревцу: Преслице сведоче о традицији

Велики број грађана обишао изложбу

Изложба у пожаревачком Народном музеју привукла бројне љубитеље уметности. Експонати су власништво приватних колекционара из Србије и региона

У МАЛОЈ галерији Народног музеја у Пожаревцу приређена је изложба преслица "Трагови прошлости", аутора Владимира Вучинића (36), дипломираног етнолога-антрополога из Београда. Изложени експонати део су приватних колекција, чији су их власници уступили аутору ради изложбе. - Овде су приказане преслице из западне и источне Србије, из Македоније и Црне Горе. Захвалан сам њиховим власницима што су ми омогућили да их прикажем на овој изложби - рекао је Вучинић.

Прочитајте још: Балканска: Стари занати биће у градским локалима

Како је на отварању истакла етнолог Даница Ђокић, реч је о вишезначним предметима наше културе, у технолошком, друштвеном и религијском смислу.

- Преслице су се формирале кроз најмање два миленијума. Из праисторијског периода нису се очувале, јер су прављене од дрвета, али их касније можемо пратити кроз антику и средњи век, када су приказиване на фрескама - рекла је Ђокићева.

Прочитајте још: Сомборац учи Арапе сарачком занату

Преслице су се најчешће поклањале, и то увек из љубави. Поклањали су их очеви ћеркама, брат сестри, момак девојци, а билe су и део свадбеног ритуала, када су их невестама даривали девери. У појединим деловима источне Србије био је обичај да мајка поклања преслицу ћерки недељу дана након удаје. Неке од изложених преслица не представљају само предмет за израду одевених и кућних предмета од вуне, већ су и права уметничка дела. На њима су представљени разнолики мотиви, од цвећа и животиња, преко пејзажа, до војника и државних ознака.

Фото Д. Новковић / Владимир Вучинић, аутор изложбе

МЕТАЛНЕ ЧЕТКЕ

ОСИМ преслица разних облика и шара, на изложби су приказане и металне четке за вуновлачање, вретена за намотавање вунених нити, као и савремена преслица - мотовило или коловрат. На неким преслицама има и малих огледала, најчешће на онима које су момци даривали девојкама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Vedrana

30.01.2019. 17:04

Zanimljivo je videti i cuti da nesto sto,po definiciji,prihvatamo "zdravo za gotovo",ima ne samo upotrebnu vrednost,nego i tako ljupku namenu.Svaka za sebe je pravo,malo remek-delo.

Mirko

31.01.2019. 14:36

Odlična izložba i tekst. Trebalo bi da bude vise priloga o našoj kulturnoj baštini.

Sonja

31.01.2019. 19:18

Mnogo je iskrenih ljubavi i priča istkano njima. Drago mi je da se ovakvim izložba podsećamo na tragove prošlosti.