ЖАРКО Антић (82), легендарни управник Васпитно-поправне установе из времена када се снимала култна серија “Сиви дом”, преминуо је у Крушевцу. На челу ВП дома био је од 1975. до 1992, а као изузетан руководилац,дипломирани правник и учитељ, извесно ће остати упамћен као један од пионира у преваспитавању малолетничких деликвената у Србији.

У кругу установе су током 1984. и 1985.године, када се снимала серија, под Антићевим будним оком боравили Бата Живојиновић, Бранислав Лечић, Жарко Лаушевић, Мирјана Јоковић, Зоран Цвијановић, Бранко Видаковић, Дубравко Јовановић, Миша Јанкетић, Драган Гага Николић, Бата Живојиновић,Бора Тодоровић, Мима Караџић, Жељка Цвјетан, Ђурђија Цвјетић, Радмила Живковић...

Прочитајте још - И нове генерације гледају репризу "Сивог дома"

-Око 75 посто материјала који је приказан у серији био је аутентичан, наравно, није било толико драме свакога дана, али о проблемима друштва морало је да се говори-открио је пре две године “Новостима” легендарни управник Жарко Антић, када је серија снимана у кругу ВП дома почела поново да се емитује на РТС-у.

-Oдмах после емитовања, имали смo много већу подршку у јавности и од надлежних органа, па смо успевали да успешно решавамо питање запошљавања малолетника, социјалне дилеме и да са родитељима, другим институцијама и целим друштвом решавамо проблем тамо где је и настао, а он није настајао у нашој установи, већ у том друштву.


Антић се за наш лист присећао и сарадње са врхунском глумачком екипом коју су предводили режисер Дарко Бајић и сценариста Гордан Михић. Штићеници су ауторима серије носили реквизите и радо помагали око сценографије.

-Не само да се ниједан инцидент није догодио за време снимања, него нам се смањио био и број прекршаја и бекстава – навео је Жарко Антић, који је задњих година, долазио као почасни гост на прославу јубилеја ВП дома. - Сећам се да ме је неко време свуда пратио велики глумац, Бата Живојиновић спремајући се за улогу управника. Када је видео да сам често на радио - вези са стражарима, једном се “дохватио” жице и представио се као ја, из шале, после чега је изазвао малу узбуну међу њима.

Како је објављено, сахрана Жарка Антића биће на Новом гробљу у Крушевцу, у уторак у 13 часова.