НА крчмљење имовине пиваре ЗИП, индустријског првенца града на Бегеју, где се од 1745. непрекидно, скоро два и по века, производио пенушави напитак, све до одласка пиваре у стечај и банкрота 2010. године, стављена је тачка!

Последња вредна ствар пропалог гиганта из састава комбината "Серво Михаљ" портирница са плацем од 23 ара, прикупљањем јавних понуда, продата је предузећу "МНД транспорт" из Београда. Понуда Београђанина Ненада Станића од 7,2 милиона динара, што је половина процењене вредности, била је прихватљива Зрењанинцима, па је неугледан објекат, али са вредним плацем, добио новог власника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пожега: Сад се враћају на стара изворишта

Због недавне измене плана генералне регулације простора на којем је портирница, као и легализовања стамбене изградње, мада то није велика урбанистичка површина, неко је помислио да би овде могла да никне стамбена зграда. Власник портирнице, међутим, одбацује могућност станоградње.

- Нисмо се још определили за карактер инвестиције, али највероватније ћемо подићи пословни простор - изјавио је за "Новости" Станић.

Драган Божић, стечајни управник, објашњава за наш лист да ова продаја неће утицати на други плац, односно ометати фабрички круг некадашње пиваре, где се налазе остале некретнине у власништву града. У једној од зграда смештено је ЈП "Резервати природе". Ту је и објекат у којем је недовршена поставка Музеја пива, као и пивница "Четири коња дебела".

Поједине некретнине тренутно у поседу града, предмет су реституције, а повраћај траже наследници Душана Дунђерског, последњег власника пиваре.

- Добра вест је да се припрема нацрт главне деобе. Скоро сви повериоци, међу којима су и бивши радници, намирени су, па очекујем да стечај ускоро буде окончан - напомиње Божић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пронађена беба у околини Пожаревца

КРАЈ НА ОТПАДУ

ПРОШЛЕ јесени машине и опрема некада чувене и једне од најстаријих српских пивара, завршиле су као старо гвожђе на шабачком отпаду. Тиме је окончана и историја овог драгуља индустријског наслеђа Зрењанина.