НА адресе бивших радника ИМК “29. новембар” из Суботице почеле су да пристижу прве пресуде за накнаду нематеријалне штете, коју су добили у спору против локалног Привредног суда јер им је повређено право на суђење у разумном року.

Тужбе је поднело око 600 радника некадашњег гиганта који је пре две деценије отишао у стечај, досад је стигло 29 пресуда, а деветоро је већ добило новац. По одлуци Вишег суда бившим радницима припада 500 евра, као накнада за претрпљену нематеријалну штету.

Прочитајте још -ц: Плате чекају две деценије

Некадашње “царство добре хране” први пут отишло је у стечај 1999. године, радници су пријавили суду потраживања, али због стечаја, поновног покретања производње, реструктурирања, поновног стечаја и на крају распродаје имовине, зараде никада нису добили.

Прочитајте још - "Север" преживео, "Фиделинка" се нада новом газди

- Предузеће је 1999. отишло у стечај и тада су Привредном суду предата потраживања радника. Потом се 2001. њих 220 вратило у фирму, али је онда почело реструктурирање, да би 2008. поново отишла под стечај. Имовина је продавана део по део, али је новац од продаје углавном одлазио на измирење обавеза према Пореској управи и другим државним органима. Радници нису добили ништа - подсећа Иштван Хуђи, из Самосталног синдиката Суботице. - Људи су већ полако дигли руке, али смо формирали иницијални одбор, који заступа права радника. Досад нам је око 1.000 бивших радника дало пуномоћје да их заступамо.

Мијо Мувић добио обештећење

Међу онима који су пресавили табак, тужили државу и добили спор је и Мијо Мувић, један од деветоро радника којима је исплаћена одштета.

- Испуњавао сам услов да имам пет година до пензије, те сам узео социјални програм, отишао на биро. Ово што смо добили није много, јер нам се дугује знатно више, али нам значи сваки динар - искрен је Мијо.

Како се очекује, сви који су поднели тужбе до краја године требало би да добију накнаду за претрпљену нематеријалну штету. Потом ће почети судска битка за накнаду материјалне штете, односно, неисплаћених зарада, које по човеку износе око 1.000 евра.

ОСТАЛЕ САМО МАЛЕ ПИЈАЦЕ

ОД “29. НОВЕМБРА” остао је само комплекс у Малим Пијацама.

- Тамо се налази силос, 84 хектара ораница и неколико пратећих објеката, и они ће бити понуђени на продају. Продаваће се као правно лице, тако да ће све оно нерешено, преузети онај ко то буде купио. Можда ће се тада створити услови да се измире обавезе према радницима - објашњава Марија Новков, представница удружених радника.