КОНЦЕРТОМ Здравка Чолића, на коме се очекује између 20.000 и 30.000 посетилаца, почеће 1. фебруара јубиларни 50. "Празник мимозе". Дан касније уследиће традиционална Фешта од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери и први од четири велика маскенбала колико их је планирано ове године.

Програм ће обојити концерти и феште на отвореном, вечери медитеранске песме, међународне карневалске поворке, међународни сусрет дувачких и мажорет ансамбала, изложба цвећа, дечји и спортски програми, винске вечери, вечери пива, уметнички програми у којима ће учествовати и бити представљени и градови пријатељи Херцег Новог.

Прочитајте још - Чола отвара 50. "Празник мимозе"

Председник Општине Стеван Катић истакао је да је овај фестивал један од најзначајнијих догађаја за Херцег Нови у 2019. години, а потпредседница Општине Данијела Ђуровић подсетила да је популарни Чолић управо у Херцег Новом први пут јавно наступао пре 52 године.

Директорка Јавне установе културе "Херцег фест", која је продуцент "Празника", Гордана Крцуновић представила је оквирни програм манифестације, најављујући да ће поред Чолићевог бити организовани концерти на којима ће наступити Саша Матић, Калиопи, Џенан Лончаревић.

- Имаћемо дане Београда, Новог Сада, Пољске, Италије, Кине, Немачке, Турске, Норвешке, Финске, Словеније, као и богат спортски програм у којем се издвајају традиционални међународни пливачки митинг, "Трка карића", "Пицигин", "Скалинада" - навела је Крцуновићева.

Пре Нове године формирани су повољни пакет--аранжмани за боравак у Херцег Новом током фебруара и марта, информисао је директор Туристичке организације Павле Обрадовић, и оценио да је посебно важно што "Празник мимозе" поново излази из граница нашег региона и пробија се на страна тржишта.

Зоран Живковић, члан Дирекције "Празника мимозе", из уметничких програма је издвојио 52. Зимски салон у херцегновској галерији, најпрестижнији и најстарији догађај ове врсте у региону. Најавио је и две позоришне представе "Крваве свадбе" и "Мали пират", као и концерт Црногорског симфонијског оркестра.

Укупна вредност организације 50. "Празника мимозе" процењује се на око 250 хиљада евра. Главни спонзори су Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација.


ШИРОМ РЕГИОНА

ПОСЛЕ вишегодишње паузе "Празник мимозе" најављиваће караван у којем су Градска музика, мажоретке, тромбоњери и маске.

Планирана су гостовања у Врбасу и Новом Саду, Зрењанину и Београду, Вишеграду, на Златибору, у Бијељини и Бањалуци, Љубљани, Новом Месту, Крању, Требињу и у већини градова у Црној Гори.

Циљ је да "Празник мимозе" заинтригира посетиоце, доведе их у Херцег Нови током зиме и најави сезону која би трајала током читаве године, објаснио је менаџер Општине Драган Шимрак.