Бесплатан превоз за 80.000 Јагодинаца

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

субота, 12. 01. 2019. у 08:16

Бесплатан превоз за 80.000 Јагодинаца

Фото З. Г.

Привилегију коју су до сада имали ђаци, студенти и пензионери, од 20. јануара користиће сви. Палма: Мислим да смо једини град у Европи који је донео овакву одлуку

Већ пуних 15 година ђаци, студенти и пензионери имали су бесплатан аутобуски превоз по јагодинској општини, а од 20. јануара ову привилегију имаће 80.000 грађана. Поред тога, "никоме неће бити укинути путни трошкови, јер је то на неки начин повећање плате", каже председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма и додаје: "Нашао сам неку рупу у закону да никоме не смета, а да корист има 80.000 грађана Јагодине."

Он оцењује да ће одлука о бесплатном превозу утицати на промет у граду, јер ће из села долазити у град када немају шта да раде, а једино се неће свидети Јагодинцима који имају рођаке са села, па ће они стално да им долазе на кафу.

- У селу које је, на пример, удаљено 15 километара од града, кад се смркне, стаје живот. Они не могу ни да наруче пицу на кућну адресу, јер то много кошта, не могу да купе топли сендвич за децу, а сада ће све то моћи. Мислим да смо једини град у Европи који је донео такву одлуку - каже Марковић.

Прочитајте још - Палма: Бесплатан превоз за све на територији града Јагодине

Из градске касе годишње ће за ове намене бити плаћано 118.000.000 динара, што, према Марковићевим речима, може да се издвоји, јер чланови Општинског већа не примају плате, одборници не примају дневнице, не користимо право на 21 комуналног полицајца, а град их нема, па штеди 24.000.000 динара, општински аутомобили се не користе, политички функционери немају службене телефоне, а начелницима и шефовима одељења месечно је одобрено 1.500 динара, не постоје кафански рачуни...

Драган Марковић Палма

До краја месеца на кружном току на улазу у Јагодину из правца Ћуприје биће постављен споменик легендарном светском путнику Јованчи Мицићу, главном лику Бранислава Нушића у комедији "Пут око света". Радници су поставили велики метални глобус с меридијанима и паралелама, који ће представљати Земљину куглу, у коме ће бити неколико кофера, а на чијем врху ће бити статуа Јованче Мицића. Статуета ће бити 2,2 пута виша у односу на просечну висину човека.

- Увек су нас називали Ћуранима, али мислим да је боље да симбол Јагодине буде Јованча, који је рекао: "Цео свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох." Ја сам био и у Африци, Америци, Русији, у светским центрима, али када се вратим у Јагодину, она ми је најлепша. Не зато што сам емотивно везан, већ зато што су сва села асфалтирана, домови културе и школе адаптирани, постоје пензионерски клубови, амбуланте. Много се разликујемо од других градова - сматра Марковић и додаје да ће Јованча бити нова туристичка атракција, јер ће бити направљен прилаз како би посетиоци могли да се фотографишу.

Прочитајте још - Јагодина: 3000 грађана на пријему код Палме

Јагодина ће добити и затворени базен на простору садашњих тениских терена, који ће бити пребачени на скејтборд стазу. Базен ће градити приватни инвеститор, јер општина тако штеди 2.000.000 евра, не рачунајући трошак његовог одржавања.

Јованча

ШТА КАЖУ ГРАЂАНИ

Јагодинци различито коментаришу одлуку о бесплатном превозу.

- Ја имам три разреда основне школе и не плаћам аутобуски превоз, али је паметније да се тај новац уложи у образовање, јер је оно нула - каже Љубинко Ристић из Шантаровца.

Мирјана Милошевић из Бресја, која такође не плаћа превоз, јер је старија од 65 година, подржава одлуку о бесплатном превозу, јер је аутобуска карта много скупа.

- Отац путује, а сада ће супруга и снаха. Карта кошта око 200 динара у једном правцу, па израчунајте колико треба месечно - вели Миодраг Стевановић из Деонице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Vlado S.

21.01.2019. 17:46

Gospodine Palma da vas pozdravim i chestitam ! Drago mi je da postoji takav chovek u Jagodini. Pravi i odlichan. Narod ceni takvog domacina i josh jednom topli pozdravi !Samo napred ! Moji najlepshi dani detinjstva su vezani za Jagodinu i Svetozarevo.