СВЕ ТЕЖЕ У НОВОЈ ВАРОШИ: Нови снег затрпао центар општине и околна села

А. Ровчанин

10. 01. 2019. у 10:15

СВЕ ТЕЖЕ У НОВОЈ ВАРОШИ: Нови снег затрпао центар општине и околна села

Фото: А. Ровчанин

Ветрови који дувају праве велике сметове на превојима и путним правцима ка селима тако да постоји доста месних заједница које су одсечене од општине
ЗБОГ великих снежних падавина ситуација у Општини Нова Варош је врло тешка и због тога је уведена ванредна ситуација. Велика количина снега је не само у центру већ и у свим селима и МЗ на надморској висини преко 1.000 метара где је отежан саобраћај, рекао је председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Прочитајте још:СНЕГ ШИРОМ СРБИЈЕ: Критично у Пријепољу, ивањичким селима, као и на Пештеру, а у Новој Вароши ванредна ситуација (ФОТО)

- Одржавали смо путне правце по селима уз помоћ лаке механизације, сада је то немогуће. Увели смо ванредно стање како би се ангажовала тешка механизација и очистили путни правци да би се повезали наши домаћини са центром општине. Затрпани смо снегом, отежан је не само саобраћај већ и рад свих институција. Деца не могу да дођу ни до својих школа. Зато морамо овај снег да изнесемо из града на неку депонију. Ова ситуација нам ствара додатне трошкове које нисмо планирали - казао је Васиљевић.


Прочитајте још: Јагодина: Дебели минус годи фокама (ФОТО)


Он је додао да и ветрови који дувају праве велике сметове на превојима и путним правцима ка селима тако да постоји доста МЗ која су одсечена од општине. Највећи проблеми су у МЗ Божетићи, Акмачићи, Бела Река и Јасеново, где има неколико села која су на висини и до 1.500 метара.

Председник општине Васиљевић истакао је да је једина добра ствар што ће бити довољне количине снега за рад жичаре, јер се очекује велики број туриста.ПОГРАНИЧНА СЕЛА ЗБОГ СНЕГА ОДСЕЧЕНА ОД СВЕТА


Тридесетак домаћинстава из Ивезића и Комадина, села на самој граници између Србије и Црне Горе налази се завејано већ трећи дан. Рифат Кајевић каже да висина снега у овим селима износи око 70 центиметара, да деца већ трећи дан не иду у школу те да су им на измаку и залихе са храном. Додатни проблем овим горштацима представљају и чести прекиди у снабдевању електричном енергијом.

- Путеви нам нису чишћени од како је снег пао. Нико нам главе не окреће, као да смо грађани другог реда. Деца већ три дана не иду у школу, она је удаљена 4 километра од нашег села па малишани не могу да се пробију до ње. При крају су нам и залихе са храном – каже Рифат.

Из локалне самоуправе кажу да су издати редовни налози за чишћење свих путних праваца. Такође наводе да је Штаб за ванредне ситуације нон стоп приправан и да се прати ситуација на терену из минута у минут. Међутим наглашавају да се чека престанак падавина па да се тек онда упути механизација у Ивезиће и Комадине.

- Процена Штаба је да још увек нема потребе за увођењем ванредне ситуације. Издати су налози за чишћење путних праваца према Бабинама, Каменој Гори, Јабуци, Ивању, Залугу, Сељашници и Каћеву. Проблем житеља Ивезића и Комадина је јутрос изнет на седници Штаба и став је да се машина за чишћење снега у ово село упути чим престану падавине – казала је чланица Општинског већа Мирјана Бојовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације