СЕОСКА ШКОЛА У ТЕГОШНИЦИ: Компјутери у свакој учионици

И. МИТИЋ

08. 01. 2019. у 11:55

СЕОСКА ШКОЛА У ТЕГОШНИЦИ: Компјутери у свакој учионици

Основна школа у Тегошници - Фото И.Митић

Сеоска школа у Тегошници, на граници општина Власотинце и Црна Трава, "избацила" старе зелене табле. У осмолетки “Вук Караџић” 32 ученика су добила модерну рачунарску опрему

Планинско село Тегошница на граници општина Власотинце и Црна Трава. Белина предела покривена снегом. Доминирају високе јеле и борови. Чује се тихи жубор реке Власине, крај које из снега извирује игралиште. На узвишењу, са погледом на околна брда, осмолетка. У свакој учионици слика реформатора српског језика по коме је школа добила име - Вука Караџића. На зидовима телевизори повезани са рачунарима. Интернет у свакој учионици. Модерне су и ђачке клупе. Свако седи сам. Нема вирења у туђи рад, јер у учионици са неколико ђака преписивање готово да није изводљиво. Нема ни потребе за тим. Захваљујући модерном приступу настави деца вредно уче и лепо напредују.

Прочитајте још: Донација Немаца ђачкој радионици

Традиционалне зелене табле изгледају сувишно, али не и старинске пећи у којима пуцкетају дрва. Топло је. У једној учионици седе по један ученик петог и шестог и два ученика седмог разреда. Наставница показује експерименте путем “Јутјуба”.

- Таблу, ову зелену, више и не користимо - каже осмакиња, и додаје да су часови уз модерне технологије постали занимљивији.

Победили су на конкурсу “Телекома Србија” и добили нову рачунарску опрему вредну милион динара, која им много значи. Школа има 32 ученика. У матичној их је 24, а још осморо у издвојеним одељењима у Јаковљеву, Јездинама и Горњем Ораху.

- Добар нам је колектив, деца су добра, а амбијент је, као што видите, прелеп - причају запослени.

У паузи између часова - грудвање, омиљени део школског дана. Наставници и ђаци имају организован превоз комбијем од школе до куће. У суседној згради је школска кухиња. Сва деца уплаћују новац за кувани оброк и хране се у школи. Део овог комплекса је и објекат намењен предшколском образовању, где је неколико малишана.

Прочитајте још: ВЛАСОТИНЦЕ ОСТАЈЕ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ: Активности Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима на југу дају одличне резултате

- Има свега, само је деце све мање - са тугом у гласу констатује бивши дугогодишњи директор Ратко Илић, који више од четири деценије службује у овом крају и спрема се за пензију.


Наставник на монитору предаје лекцију

Клима главом и његов наследник Радован Петровић, и додаје да су овог лета, уз помоћ локалне самоуправе, санирали кров на школској згради и згради кухиње. Уредили су и степениште и фасаду. Услови су готово идеални, али се због све мањег броја ђака помишља и да би овај објекат у блиској будућности могао да буде коришћен тек као место за боравак и стицање знања у природи ученика из градске средине.

- У наредних годину и по реновираћемо све школе на подручју општине. Где год да се школа налази деца треба да имају адекватне услове за рад и да примењују модерне технологије - истиче председник општине Зоран Тодоровић, иначе просветни радник, професор физике. Он је и бивши ђак ове школе, која је у његово време имала више од 400 ученика.

ТАКМИЧЕЊЕ У САОБРАЋАЈУ

ШКОЛА у Тегошници је сваког пролећа место одржавања регионалног такмичења у саобраћају. За сваког ђака домаћини обезбеде и два оброка у току такмичарског дана, као и сокове и слаткише. Победници, осим прелепог искуства, одавде понесу и вредне награде - бицикле и таблете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације