Фреске у капели чекају донаторе

Д. НОВКОВИћ

05. 01. 2019. у 15:15

Фреске у капели чекају донаторе

ОБНОВА Фреске у војној капели

Обнова дела зграде некадашње Војне команде у Пожаревцу у завршној фази. Богослужења ће почети чим се здање врати Епархији

ОБНОВА војне капеле у згради некадашње Војне команде у Пожаревцу ушла је у завршну фазу, али је за њен потпуни завршетак неопходна помоћ донатора. Из Војног синдиката Србије - синдикална група Пожаревац, који је и покренуо цео овај захтевни пројекат, апелују на све људе добре воље да помогну у завршетку обнове, како би се капела што пре привела својој намени. До сада је завршен највећи део, око 90 одсто, али је остало још неколико радова.

- Досадашње радове извели смо захваљујући хуманим људима, који су нам донирали све ово што видете у капели. Међутим, неопходно нам је звоно за богослужење, као и велики крст који ће се наћи на згради. Мањи крст добили смо од донатора и он ће бити постављен током јануара. Неопходан нам је и велики крст, какав је некад постојао, али је 1946. негде склоњен или претопљен - каже Горан Марић, члан УО Војног синдиката.

Помоћ је потребна и за набавку и монтажу ПВЦ прозора, који треба да изгледају што верније оригиналним прозорима. Помоћ донатора је добродошла и за обнову фресака, које се налазе на зидовима и таваници. За њихову обнову неопходна је помоћ и надзор Регионалног завода за заштиту споменика културе, како би се рестаурација обавила на стручан, квалитетан начин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цркве око Пирота крију Исуса без косе и свеца са главом животиње

Фреске у војној капели откривене су сасвим случајно испод малтера, док су обављани радови на обнови просторије. На њима су ликови Исуса Христа, Богородице и Светог Саве, као и светаца Козме и Дамјана, којима је и посвећен овај храм, сазидан тридесетих година прошлог века. Ове фреске, на којим су приказани и бројни верски призори, израдило је неколико руских иконописаца.

ОБНОВА Фреске у војној капели

Зграда је зидана у српско-византијском стилу, а завршена је пред почетак Другог светског рата. Међутим, црква је овај храм користила свега неколико месеци, за свакодневна богослужења, док су се празницима и недељом она одржавала у Саборној цркви. Богослужења су престала када су се у њу уселили Немци. По завршетку рата, једно време служила је као болница, а касније је ову зграду користила Војска.

АПЕЛ Горан Марић

- Војна капела, коју је освештао владика браничевски Игњатије, декан Православног богословског факултета у Београду, засада служи само војницима верницима. Када зграда буде и званично враћена епархији, у њој ће почети богослужења за све остале вернике - најављује Марић. Сви они који желе да помогну у завршетку обнове војне капеле, могу да се јаве њему лично, преко броја телефона 066/27-11-41.

Војна команда и Саборна црква, Фото Д. Новковић


АПЕЛ ГРАЂАНИМА

ПОЗИВАМО све грађане који имају неку информацију о томе где су завршиле ствари из овог објекта, док је још припадао цркви. Нарочито нас занима где је завршио иконостас, као и позлаћена икона светаца Козме и Дамјана. Можда их је неко склонио како би их сачувао од Немаца, па би било добро да их сада вратимо тамо где припадају - каже Горан Марић.

РЕСТАУРАЦИЈА Иконе у војној капели

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације