ПОЧИЊЕ изградња трећег производног погона кинеско-данске компаније за производњу меморијске пене "Хелткер Јуроп", која ће у румску Индустријску зону уложити више од десет милиона евра. Овај инвеститор, иначе, у Србији послује већ три године, досад је реализовао две од најављене четири фазе и догодине ће - поред већ ангажованих 600 - запослити још најмање 300 радника.

Како је најављено, завршетком треће фазе ће фабрика у којој се производе душеци, наддушеци и јастуци од меморијске пене, поред две постојеће хале, током 2019. добити још једну, па ће се производња обављати на површини од чак 70.000 квадрата.

Прочитајте још - ИТАЛИЈАНИ ОТВОРИЛИ ПОГОН У РУМИ: Салате из Добринаца у извоз

- Такозвани земљани радови су већ завршени, и чекамо још неке дозволе па да започнемо изградњу. Од почетка године смо завршили други погон на 10.000 квадрата, а када окончамо све четири фазе које смо најавили још на почетку пословања у Руми, бићемо једна од највећих фабрика у Србији - каже директор "Хелткер Јуропа" и заступник инвеститора Александар Подравац, и прецизира да је чак 98 одсто производње намењено извозу, односно европском и тржишту САД.

Иначе, инвеститор је првобитних 5,6 хектара добио без накнаде, на основу Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта и у складу са Планом запошљавања 225 радника. Веома брзо се, међутим, испоставило да им та површина неће бити довољна, па су купили додатних 3,2 хектара.

- Вредност наше овогодишње производње достиже 25 милиона евра, а већ догодине очекујемо да ће тај биланс бити удвостручен. Имамо много разлога за задовољство, али настављамо улагања и проширивање капацитета јер нам је циљ још већа добит - каже Подравац, и подсећа на то да ће све четири фазе инвестиционог циклуса коштати око 50 милиона евра, уз запошњавање чак 1.200 људи.

Прочитајте још - Непалци отворили нови погон у фабрици нудли у Руми

Конкурс за нове раднике је већ отворен, а компанија је организовала превоз за запослене из осталих, махом околних општина.

ЦЕНТАР

ПОГОН ове фирме у Кини се простире на чак 400.000 квадрата. Током последњих неколико година су позиције у матичној земљи ојачали пласирањем новог бренда под називом "Емили", а Алексдандар Подравац најављује да ће део производње за европско тржиште бити премештен управо у Руму.

Иначе, "Хелткер Јуроп" је 2012. настао у Новом Саду, као резултат заједничког улагања данске компаније "Еверест" и кинеског "Хелткера", светског лидере у производњи меморијске пене.