Остали дужни још 107 станова

Н. ЈАНКОВИЋ

12. 12. 2018. у 13:15

Остали дужни још 107 станова

Градски културни центар у бившем Дому Војске Фото Н. Јанковић Немања Нешић

Припадници Војске Србије још чекају да Ужичани испуне уговорну обавезу. Дом Војске и касарна вреднији од шест милиона евра

ГРУПА пензионисаних и активних припадника Војске Србије из Ужица негодује због неодговорности локалне самоуправе која се Уговором о куповини Дома Војске Србије и касарне "4. пук" обавезала да ће изградити 118 станова за њих, а иако је рок за завршетак овог посла истекао још крајем 2016. - још се није одмакло у измирењу дуга војсци вредног више од шест милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђорђевић уручио кључеве 26 станова

Оштећени су, тврде, Република Србија, Министарство одбране и - војници. Ужице је преузело Дом Војске у којем већ годинама ради Градски културни центар, у некадашњу касарну су довели "Лидл", а досад су завршили само 11 станова, што је тек седам одсто вредности потписаног уговора.

- Град још није испоштовао обавезе зато што је толики број станова озбиљан захтев за сваку локалну самоуправу - објашњава заменик градоначелника Немања Нешић. - Уосталом, Војска Србије је прихватила захтев да се рок продужи до краја 2024, до када би требало да сукцесивно предајемо кључеве.

Испоставило се, међутим, да анекс уговора са Министарством одбране о продужавању рока уопште није потписан, већ постоје само тврдње ужичких челника, по којима је њихов предлог прихваћен. У Градској управи сазнајемо и то да им је пре три дана од Републичке дирекције за имовину стигао захтев да Скупштина града усвоји нову одлуку о изградњи станова за војску, па ће се о томе изјаснити Влада Србије и тек потом ће се створити услови за потписивање анекса о продужетку рока!

Немања Нешић

У међувремену, припадници Војске Србије су затражили заштиту Министарства одбране...

- Најпре 2014. а затим и лане смо тражили покретање поступка пред надлежним судом, али је ужичка локална самоуправа затражила да се рок за измирење дуга помери на 2024, што није прихваћено - наводи се у допису који је војним лицима упутио државни секретар у Министарству одбране мр Бојан Јоцић.

Потврдио је и то да се састао са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем који је потом доставио и конкретан предлог, али је он оцењен као неприхватљив, уопштен и без дефинисане динамике отплате дуга.

БУЏЕТ

- У БУЏЕТУ за 2019. су планирана и средства за пројектовање станова - истиче заменик градоначелника Немања Нешић, те наглашава да против ужичке локалне самоуправе није покренут судски поступак.

Војници, међутим, подсећају на то да је и буџетом Ужица за ову годину била предвиђена изградња станова за 20 милиона динара, али није познато за шта је овај новац потрошен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације