Милунка Савић не сме у заборав

Ј. СИМИЋ

11. 12. 2018. у 12:41

Милунка Савић не сме у заборав

Откривање табле на кући Милунке Савић 2014. Фото Град Нови Сад

На месту украдене табле у Степановићеву биће постављена нова. Чувена хероина добиће и спомен-собу

УМЕСТО украдене спомен-табле од плексигласа на кући у Степановићеву, у којој је некада живела Милунка Савић, мештани овог места у Бачкој надомак Новог Сада, поставиће ново, још лепше обележје у част легендарној српској хероини из Првог светског рата.

Спомен-табла свечано је откривена 1914. године на кући коју је најодликованија жена ратник из Великог рата Милунка Савић (Копривница, 1890 - Београд, 1973) добила 1920. и у којој је кратко време живела са сестром Славком.

Степановићево су од 1920. до 1924. године основали солунски добровољци и њихове породице којима је држава као награду за испољену храброст доделила куће и имања овде, на северу Србије.

- Не само спомен-таблу на Милункиној кући, ми ћемо и спомен-собу оснивачима села припремити и, надамо се уз подршку Града Новог Сада, успети да довршимо до 27. децембра 2020. године, када ћемо обележити стогодишњицу постојања нашег села - каже за "Новости" Вељко Абрамовић, председник МЗ Степановићево.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕКСКЛУЗИВНО: Хероина молила Недића за помоћ!

У спомен-соби посвећеној дичним прецима солунцима, биће изложено и 135 фотографија оних који су основали ово лепо и питомо место у којем данас живи око 2.000 житеља. Они су се пре неколико година побринули да једна од улица у том месту понесе Милункино име.

ХУМАНОСТ

МИЛУНКА је рањавана девет пута, а због неизмерне храбрости и бројних српских одликовања, добила је и француска најзначајнија ордења. У Другом светском рату основала је болницу за рањенике. Поред своје деце, одгајила је и велики број деце без родитеља. Њено родољубље заборављено је у периоду комунизма - једва је преживљавала радећи послове чистачице у једној београдској банци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Srboljub

11.12.2018. 14:22

Netačno. Milunkino rodoljublje je zaboravljeno u kraljevini Jugoslaviji, gde je radila kao čistačica. Kako je pričao njen unuk Dejan Stankov, mrskaTitova vlast je Milunki dodelila penziju i stan. O tome su Novosti pisale pre sedam godina, ali sad se istorija menja.

Radnik

11.12.2018. 14:27

Milunka je već u kraljevini bila zapostavljena što je bila sudbina mnogih heroja iz Prvog svetskog rata. Radila je kao čistačica u Hipotekarnoj banci pre Drugog svetskog rata. Istina je da je tek od komunističkih vlasti dobila zasluženu penziju i državni stan. SFR Jugoslavija je znala da ceni ratnike, za razliku od kraljevine.