После десетогодишњег стечаја у бившем погону фирме „Беко“ поново су раднице за шиваћим машинама. Погон је закупила фирма „Јумко“, у којој је тренутно 60 радника, које ће да шију униформу за Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, али и за друге институције.

Министар одбране Александар Вулин, који је у понедељак отворио погон „Јумка“,оценио је да „Јумко“ запошљава раднике тамо где дуго није било посла, као што је Бујановац, у коме је запослено 120 радника и Црној Трави 35 радника.

- Министарство одбране ће наставити да сарађује с „Јумком“, јер ће увек прво набављати од домаћег произвођача, јер тако отварамо нова радна места и јачамо нашу индустрију. Само оно што сами можете да произведете, је ваше, а што морате да увезете, кад је реч о Војсци, наоружању и војној опреми, није наше, јер неко може да заустави – изјавио је Вулин.

Прочитајте још - ПОСЛЕ 15 ГОДИНА ЗАВРШЕН СТЕЧАЈНИ ПОСТУПАК: Ускоро исплата акција радника фабрике "Беко"

Председник општине Деспотовац Никола Николић рекао је да је општина зграду купила из стечаја за 3.000.000 динара, реновирала је, а на конкурсу је „Јумко“ изабран за новог закупца.

- После 30 година, колико у општини Деспотовац у јавном сектору није отворено ниједно радно место, данас запошљавамо 60 радника – додао је председник општине Деспотовац Никола Николић.

Генерални директор „Јумка“ Бранислав Трајковић рекао је да је „Јумко“ у најсавременије машине уложио преко 7,5 милиона динара.

- С Министарством одбране ове године имамо уговорене послове у вредности од преко милијарду динара, а с Министарством унутрашњих послова преко 800.000.000 динара – рекао је Трајковић и додао да ће наредне године бити запослено још радника.

Прочитајте још - "Јумко" отвара погон у Ресавици

ЗАПОСЛЕНИ

Слађана Тодоровић (57), која је радила у „Јумку“ и „Беку“ у Врању, и која је сада у погону у Ресавици, где се преселила, једна је од ретких радница с искуством, али каже да увек може нешто ново да се научи.

- На обуци смо тек недељу дана. Није тешко и драго ми је што сам нашла посао, јер сам била домаћица – казала је Јелена Обреновић (32) из Стењевца.

Фризерка Марија Илић (27) каже да с на обуци одлично снашла и да би јој много значило да остане на послу, јер већ седам година безуспешно тражи посао.