ИКЕА им кредитира развој

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

понедељак, 10. 12. 2018. у 09:15

ИКЕА им кредитира развој

Оклагије из Ћуприје

Комапнија Standard furniture Serbia све што произведе пласира у иностранство

КОМПАНИЈА Standard furniture Serbia из Ћуприје је у нашој земљи једини кооперант фирме ИКЕА, а догодине ће у изградњу нове производне хале и њено опремање и изградњу сушаре, која ће повећати производне капацитете - уз запошљавање још 50 радника - инвестирати 1,2 милиона евра.

Половину ће кроз кредит обезбедити Швеђани, с тим што ће се рате заправо намиривати испоруком готових производа. А један од новитета ће бити столица са два степеника - нека врста комбинације дела намештаја и замене за мердевине.

Прочитајте још: Нова робна кућа "Икее" у Београду до 2020.

- Стопостотно смо окренути извозу и покривамо половину свега што из Ћиприје оде у свет. Притом, запошљавамо 280 радника из Ћуприје и Параћина, а дрво и остали репроматеријал су из Србије - каже генерални директор Миодраг Перовић.

Иако је компанија најпознатија по производњи оклагија и кухињских дасака, то им је тек петина промета, а од укупно осам производа су најпродаванији разни типови ногара за елементе које ИКЕА пласира крајњим купцима.

- Производни циклус смо заокружили извозом брикета у Словенију и Аустрију, па практично немамо шкарт. Промет годишње повећавамо за десетак одсто, а догодине ће вредност пословања са Швеђанима достићи рекордних пет милиона евра - наводи Петровић, и истиче податак да 55 одсто запослених у Ћуприји чине жене, што није карактеристично за дрвну индустрију.

Прочитајте још: Нове инвестиције у Србији - дугорочна оријентација Икее

Иначе, за фирму ИКЕА је прва, 2004. године, почела да ради параћинска фирма "Јасен Лукић", која је четири године касније купила погоне у Ћуприји и максимум достигла пре осам година, када је, са 25 радника, остварила годишњи промет од око 400.000 евра. Швеђани су их повезали са швајцарском фирмом "Дакомет", која је 2011. откупила 60 одсто капитала и преименовала фирму у Standard furniture Serbia.

Чак 55 одсто запослених су жене


ЗАПОСЛЕНИ

ЗБОГ недостатка радне снаге, фирма је купила аутобус којим раднике свакодневно довози из Параћина.

- Не носимо пелене, у радионици је топло, а нико ми није правио проблем ни када сам због операције морала на боловање - каже Зорица Милосављевић, микробиолог. Невенка Милошевић већ пет година са задовољством комплетира оклагије, а Љиљана Ракић хвали редовну, солидну зараду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације