Ниш: Мање предмета а већа наплата

Д. АЛИХОЏИЋ

10. 12. 2018. у 07:15

Прекршајни суд у Нишу није имун на проблеме, али је и даље најбољи у читавој Србији. Раде и у Житорађи, Сврљигу, Дољевцу, Мерошини, Ражњу и Алексинцу

Ниш: Мање предмета а већа наплата

Зграда Прекршајног суда - Фото Д. Алихоџић

ТОКОМ 11 месеци ове године, Прекршајни суд у Нишу је примио 12.173 захтева, што је за готово 8.000 мање него лане, али је наплатио 160 милиона и 336.000 динара - око четири милиона динара више него у 2017.

Вршилац функције председника овог суда Мишел Марковић и његов заменик Слађана Гуџугановић Павловић истичу да се обим посла није смањио, те да им је за нормалан рад потребно још четворо судија, известан број стручних сарадника и приправника, те - нова зграда. Ипак, Прекршајни суд у Нишу - са 24 судије и више од 80 запослених - слови за најбољи у Србији, тим пре што има и одељења у Житорађи, Сврљигу, Дољевцу, Мерошини, Ражњу и Алексинцу.

- Од 31.363 предмета колико их је укупно у раду, досад смо решили њих 18.839, а осуђујућих је било 11.180. О обиму посла најбоље сведочи чињеница да је судијска норма 60, а наше колеге месечно обраде и до 220 предмета - каже новоименовани вршилац функције председника Мишел Марковић, најављујући да ће као плод добре сарадње са Министарством правде од наредне године почети и решавање проблема везаних за недостатак простора, јер је Прекршајни суд "подстанар" и држава за месечни закуп издваја по пола милиона динара.

У сарадњи са нишком локалном самоуправом, сазнајемо, требало би да буде пронађена одговарајућа локација, а онда ни почетак градње нове зграде неће бити далеко...

РОБИЈА - ИМА људи који покушавају да избегну плаћање казне чак и по цену да робијају. Једноставно, траже да им се новчана казна замени затворском, по принципу "хиљаду динара за дан", али им не излазимо у сусрет, већ омогућавамо да глобу, ипак, измире на рате - објашњава Мишел Марковић.

Иначе, и даље највише предмета има из области саобраћаја (8.297), следе ремећење јавног реда и мира (2.000), те привредни прекршаји (1.385), а за девизе, царине и порезе је везано 729 нових предмета.

Свесни чињенице да велики број предмета носи и ризик од застарелости, без обзира на то што је она у Нишу испод прихватљивих десет одсто, у овдашњем Прекршајном суду су формирали стручни тим за решавање старих предмета, па је од почетка година решен 441 од укупно 464 "бајата" случаја.

МУКА СА НАЛОЗИМА

- ПРЕКРШАЈНИ судови само привидно имају мање посла, јер су део око издавања прекршајних налога преузеле полиција, комунална полиција и инспекције, али се извршење у случају прекорачења рокова поново враћа на нашу адресу. Разумем и то да људи немају новца, чак и када им ће им плаћање налога преполовити казну, али не схватам зашто нека предузећа одбијају да плате, па смо приморани да водимо поступке иако им чињенице не иду у прилог - каже Слађана Гуџугановић Павловић (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације