ЈАКО сам поносна, јер нису само мушкарци способни за овај посао. Напротив, иако за жене важи правило да су причљивије, мислим да смо када је посао у питању суптилније и да знамо да се понашамо професионално и адекватно околностима. Превозим и Србе и Албанце, најчешће возим странце, тако да су углавном они ти који инсистирају на разговору током вожње.

То нам, у свом возилу марке "кија" у центру Грачанице, говори Јозефина Колић (54), једна од ретких жена таксиста на КиМ. Уз осмех каже да овај посао посматра као и сваки други, одрађује га професионално. Својевремено је радила за једно такси удружење из Грачанице, а више од годину таксира у сопственом возилу, за чију је куповину годинама сакупљала новац радећи и друге бројне послове.

- Радила сам као асистент у америчкој школи надомак Грачанице, јер говорим енглески и српски језик, а кроз рад у овој школи научила сам и албански - прича Јозефина.

КАДА у тој школи није било више потребе за њеним ангажманом, тражила је адекватан посао. По занимању је фотограф, па је пожелела да отвори радњу, али како јој финансијске могућности то нису дозвољавале, са супругом, који је нашао запослење у Туристичкој организацији Грачанице, почела је да сакупља новац за куповину аутомобила којим би таксирала...

Прочитајте још: ЖЕНЕ СА КОСМЕТА ПОРУЧУЈУ: Не дозволите Приштини да изгладњује нашу децу (ФОТО)

- Бавим се и прављењем сувенира, јер сам потписала уговор са Туристичком организацијом. Сувенире у виду крстова, украсних флаша, огрлица и многе друге пласирам у њиховој продавници у центру Грачанице, тако да ми је поред таксирања новац који од продаје сувенира значајан за нормалан живот - прича Јозефина.

На питање да ли има проблема приликом таксирања и кога све вози, одговора да јој се срећом никада није десила ни најмања непријатност. Она често клијенте који желе да се сликају на некој занимљивој и значајној локацији на Косову и Метохији изненади фотографијама које им после вожње пошаље на мејл адресе.

ЉУБОМОРНА ЖЕНА БЕЗ обзира на то што су и њене муштерије као и она углавном љубазне, Тина без устезања каже да је највећу непријатност доживела због - предрасуда. - Возила сам једног човека и кад смо дошли на стотину метара од његове куће рекао је да станем, јер ће му жена бити љубоморна. Нисам могла да одолим а да га не упитам ко вози његову супругу када позове такси, одговорио је: "Па, углавном мушкарци". И, ипак га нисам одвезла до куће - прича једну од анегдота са свог посла.

- Углавном возим странце, због знања енглеског језика, јер они када одседну у Грачаници траже ко од таксиста зна овај језик. Најчешће их возим до наших манастира - Дечана, Пећке патријаршије, Призрена... Они желе да се фотографишу, а пошто сам професионални фотограф, ја их усликам и потом пошаљем фотографије, што наравно не урачунавам у цену вожње - додаје ова предузимљива жена.

МАЈКА је два одрасла сина, за које каже да су се снашли у иностранству и живе своје животе, док се она и супруг боре за егзистенцију у својој Грачаници из које потичу и коју су се вратили после две деценије рада у Загребу. И док наглашава да током вожње таксија није имала проблема са клијентима, Јозефина, познатија у Грачаници као Тина, каже да је можда суочена мало са љубомором колега који мисле да скупље наплаћује вожњу. Одговара да примењује стандардне цене превоза и држи се правила у животу да увек и са свима треба поступати поштено.

Прочитајте још: "НОВОСТИ" У ЗАДУЖБИНИ КРАЉА МИЛУТИНА: Сјај Грачанице видело чак 100.000 људи

- Можете једном неког преварити, али други пут тешко. А ништа горе у овом или било ком послу нема од лоше рекламе - закључује Тина.

Тина у једној од манифестација Туристичке организације Грачанице


А за Тину, они који је познају у Грачаници, кажу да је модерна жена витез, која неустрашиво вози по за Србе прилично несигурним косметским путевима.

- Мислим да сам једина Српкиња за воланом такси возила на КиМ, јер ми је супруг рекао да је једном видео жену која таксира у возилу регистарских ознака Гњилана, тако да претпостављам да је у питању колегиница Албанка - каже Јозефина Тина Колић.

АМЕРИЧКА ПЕВАЧИЦА

НА питање како је добила поприлично необично име за средину каква је Грачаница, одговара да је њена баба, која је у то време слушала америчку певачицу Јозефин Берт, инсистирала на том имену, али да су додали "српске примесе" тако да је испало - Јозефина.