Омаж Сабору и ТВ новостима

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

07. 12. 2018. у 08:15

Омаж Сабору и ТВ новостима
Трећа књига Новосађанина Раше Томановића, о нашим издањима. Раша каже да су му "ТВ новости" биле и својеврсни ветар у леђа, јер су легенде тог листа подржавали његову наклоност према поезији

ОСВЕДОЧЕНИ заљубљеник у "Новости", те новинар, писац, инструктор фитнеса и гимнастике Новосађанин Раша Томановић (39) је и пасионирани колекционар "ТВ новости" и "Сабора", који одавно не излази, што потврђује и својом трећом књигом коју је "Прометеј" издао под насловом "Само свој".

Притом је примерке својих омиљених часописа, од првих бројева, наследио од породице: мајке Наде, оца Томице, баке Радмиле и деде Јафте, а он је сакупљање наставио до данас.

И, мада то не памти, радо причу враћа на 30. децембар 1964, када се на киосцима - по идеји легендарног Слободана Глумца - појавио први број "ТВ новости", са Лолом Новаковић на насловној страни, а сваки од тих 30.000 примерака које је приредила редакција Љерке Сабић је продаван за тадашњих 50 динара... Подсећа и на то да је 12. децембра 1975. тираж достигао апсолутни рекорд у аналима ревијалне штампе - 580.012 примерака!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Утакмица у осам колона

ПОДРШКА РЕДАКЦИЈЕ

Али, Раша каже да су му "ТВ новости" биле и својеврсни ветар у леђа, јер су легенде тог листа Нинослав Миленковић, Зорица Конић, Рајко Двизац, Карло Кубичек... подржавали његову наклоност према поезији, а данас хвали Весну Илић, Татјану Лош, Сузану Бијелић, Немању Минова, Милана Аџића, Војислава Данилова... за које тврди да су - упркос жалу што његов лист излази на смањеном броју страна - достојни чувари душе "ТВ новости" којима објективношћу враћају стари сјај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ema

07.12.2018. 18:25

Iz teksta nije jasno kakve veze ima knjiga "Samo svoj" sa sakupljanjem "TV novosti" i "Sabora"

Gaga

11.12.2018. 20:50

Odlična knjiga, preporučujem je svima :) Bravo, Raso! Lepo je sto Rasa čuva Rasa čuva uspomenu na Sabor i Tv Novosti, jedine casopise koji su vredeli.